Rolnicy załamują ręce, bo dużo mniej osób chce dorabiać podczas wakacji na plantacjach. Problem dotyczy także gastronomii i turystyki. Nad Bałtykiem pracują sezonowo przede wszystkim młodzi Ukraińcy. Smażą ryby, robią pizzę lub zmywają naczynia. Na 10 restauracji, które odwiedziliśmy tylko w trzech nie pracował nikt z Ukrainy. Główną przyczyną, dla której cudzoziemcy decydują się na przyjazd na wybrzeże są – dla nas za małe – pieniądze. Jakie, gdzie i dla kogo znajdziemy oferty pracy na wakacje?
Goście:
Edyta Ślęzak - doradca pracodawców w Powiatowym Urzędzie Pracy w Szczecinie
Karolina Kałużna - asystent EURES oraz pośrednik pracy Młodzieżowego Biura Pracy w Zachodniopomorskiej Wojewódzkiej Komendzie OHP
Krzysztof Woroch - szef Gospodarstwa Ogrodniczego Top Plant
dr Grażyna Maniak - ekonomistka, Zachodniopomorska Szkoła Biznesu
Edyta Ślęzak - doradca pracodawców w Powiatowym Urzędzie Pracy w Szczecinie
Karolina Kałużna - asystent EURES oraz pośrednik pracy Młodzieżowego Biura Pracy w Zachodniopomorskiej Wojewódzkiej Komendzie OHP
Krzysztof Woroch - szef Gospodarstwa Ogrodniczego Top Plant
dr Grażyna Maniak - ekonomistka, Zachodniopomorska Szkoła Biznesu