Kolejne zachodniopomorskie przysmaki trafiły na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. To miód pitny trójniak Cedyński, wędzony udziec wieprzowy z Przelewic oraz serca kaziukowe. O tyle o ile dwa pierwsze frykasy łatwo sobie wyobrazić to z trzecim z nich może być trochę trudniej. A serca kaziukowe to nic innego jak pierniki z nutą pieprzu, których przepis znany był już 400 lat temu w Wilnie. To tak gwoli ścisłości. Dodajmy, że aby znaleźć się w wykazie produkty musiały spełnić określone normy, w tym być wytwarzane z zastosowaniem tradycyjnych metod produkcji mających co najmniej 25 lat. Jak prezentuje się kulinarny świat Pomorza Zachodniego? Czy mamy się czym pochwalić? To sprawdzał Wojciech Zagaj.
Goście:
- Andrzej Buławski - Convivium Slow Food Szczecin, Stowarzyszenie Zachodniopomorskie Smaki
- Ireneusz Jung - producent wędlin, Firma Handlowo - Usługowa „IRGO”, jego udziec wieprzowy z Przelewic trafił ostatnio na listę
- Irena Śmiałek - wytwórca serc kaziukowych zwanych też kaziukowymi serduchami