Radio SzczecinRadio Szczecin » Polska i świat
Reklama
Zobacz
Autopromocja
Zobacz

W naszym kraju co roku marnuje się około 9 mln ton żywności. Pod tym względem zajmujemy piąte miejsce w Unii Europejskiej m.in. po Francji, Wielkiej Brytanii i Niemczech. W koszu na śmieci lądują: pieczywo, wędliny, owoce i jogurty. Fot. Maciej Papke [Rad
W naszym kraju co roku marnuje się około 9 mln ton żywności. Pod tym względem zajmujemy piąte miejsce w Unii Europejskiej m.in. po Francji, Wielkiej Brytanii i Niemczech. W koszu na śmieci lądują: pieczywo, wędliny, owoce i jogurty. Fot. Maciej Papke [Rad
Światowy Ruch Katolików na Rzecz Środowiska oraz Caritas Polska organizują pierwszą Niedzielę Świętego Franciszka, pt. "Przebudzenie ekologiczne - krok pierwszy nie marnuję żywności".
Do marnowania żywności przyznaje się, co trzeci Polak. Zepsute jedzenie wyrzucamy najczęściej na śmietnik.

- Jedną z głównych przyczyn marnotrawienia żywności jest to, że kupujemy jej więcej niż potrzebujemy. Jednocześnie wciąż część Polaków jest niedożywiona - mówi Robert Kazimierski z Caritas Polska.

Wielu z tych potrzebujących to podopieczni Caritas Polska. Organizacja, opierając się na danych Greenpeace Polska, informuje, że w naszym kraju, co roku marnuje się około 9 mln ton żywności. Pod tym względem zajmujemy piąte miejsce w Unii Europejskiej m.in. po Francji, Wielkiej Brytanii i Niemczech. W koszu na śmieci lądują: pieczywo, wędliny, owoce i jogurty.

Robert Kazimierski tłumaczy te zachowania doświadczeniami z czasów komunistycznych, kiedy wszystkiego brakowało i zakupy robiono na zapas. - Czas na zmiany. Dziś już nie ma takiej potrzeby - tłumaczy.

- Setki kilogramów żywności marnują sklepy, restauracje i producenci. Wielkie sklepy i właściciele punktów gastronomicznych pod koniec dnia mogliby obniżyć ceny produktów, to już byłby krok w dobrą stronę - podkreśla psycholog Krystyna Kaniewska.

Z takiej oferty skorzystałyby osoby o niższych dochodach.

W Krakowie, Poznaniu, Toruniu i Gdańsku odbędą się w niedzielę konferencje połączone z warsztatami kulinarnymi, kiermaszami zdrowej żywności, których celem jest zmiana społecznych zachowań. Na spotkaniach eksperci doradzą nam między innymi jak racjonalnie planować zakupy i jak gotować, aby nic się nie zmarnowało.

Zwieńczeniem spotkań w ramach Niedzieli Świętego Franciszka, będzie podpisanie Deklaracji Świętego Franciszka o niemarnowaniu żywności przez przedstawicieli różnych środowisk.

Patronat nad wydarzeniem objął Jana Krzysztofa Ardanowski, minister rolnictwa i rozwoju wsi.
Relacja Grzegorza Maciaka (IAR)

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

Archiwum informacji

poniedziałek29wtorek30środa01czwartek02piątek03sobota04niedziela05poniedziałek06wtorek07środa08czwartek09piątek10sobota11niedziela12poniedziałek13wtorek14środa15czwartek16piątek17sobota18niedziela19poniedziałek20wtorek21środa22czwartek23piątek24sobota25niedziela26poniedziałek27wtorek28środa29czwartek30piątek31sobota01niedziela02
Reklama
Zobacz
Autopromocja
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty