Wracamy do tematu świąt, ale skupimy się tylko na kwestii tradycji wigilijnej, przygotowywania potraw i zwyczajów z tym związanych. Wiadomo, że potrawy mają być postne, czyli bez tłuszczu zwierzęcego i bez mięsa. Ma ich być dwanaście, a na stole powinno być przygotowane jedno wolne nakrycie dla niespodziewanego i zabłąkanego przybysza. Do tego opłatek – symbol Chrystusa, a pod obrusem symbol żłóbka - sianko, którym po wieczerzy – według tradycji – dzielono się ze zwierzętami w gospodarstwie. Ile tej tradycji będzie w tym roku na naszych stołach i wokół nich?
Goście:
- Władysława Lach-Sitarska i Anna Stromidło - z koła gospodyń wiejskich „Europejki” z Daleszewa w gminie Gryfino
- Agnieszka i Leszek Jägerowie - prowadzący gospodarstwo rolne w Daleszewie
- Jan Zwoliński - dziennikarz, wiceprezes zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, członek Rady do Spraw Regionalnych Nazw Produktów Rolnych przy Ministrze Rolnictwa i Rozwoju Wsi.