To najważniejszy okres w roku dla chrześcijan. Triduum Paschalne, czyli trzy święte dni, które są pamiątką Męki, Śmierci i Zmartwychwstania Chrystusa. Liturgia tych dni jest bogata w symbole. Noc Konfesjonałów trwa cały Wielki Tydzień, ale kulminacja tej akcji przypada właśnie na Wielki Czwartek i Wielki Piątek. Uroczystości Triduum Paschalnego rozpoczęły się wieczorem we wszystkich parafiach. W Mszy Świętej Wieczerzy Pańskiej w szczecińskiej katedrze przewodniczy abp Andrzej Dzięga, metropolita szczecińsko-kamieński. Wielkanoc to najważniejsze święto w religii chrześcijańskiej. Ten radosny czas obfituje w wiele zwyczajów, które praktykowane są do dziś. W Wielką Sobotę odbywa się święcenie pokarmów, które później spożywamy podczas uroczystego śniadania. Nie wyobrażamy sobie również świątecznego czasu bez pisanek, śmigusa-dyngusa oraz odwiedzin uwielbianego przez dzieci zajączka, który ukrywa dla nich upominki. Poza wymienionymi zwyczajami, w niektórych regionach kraju żywe są wciąż tradycje "pogrzebu żuru i śledzia" czy "topienia Judasza". To właśnie o tych zapomnianych zwyczajach porozmawiamy z naszymi gośćmi.
Goście:
- ks. Waldemar Szczurowski - proboszcz parafii pw. św. Apostołów Piotra i Pawła w Policach-Jasienicy,
- Władysława Lach i Marzena Gabrysionek - Koło Gospodyń Wiejskich "Europejki" z Daleszewa,
- Agnieszka i Leszek Jägerowie - prowadzą gospodarstwo rodzinne w Radziszewie
- Jan Zwoliński - dziennikarz, wiceprezes zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, członek Rady do Spraw Regionalnych Nazw Produktów Rolnych przy Ministrze Rolnictwa i Rozwoju Wsi.