Nowe przepisy mają pozwolić na ocalenie nawet 30 tysięcy ton żywności rocznie, czyli 20 razy więcej niż obecnie. Senatorowie chcą, by sprzedawcy podpisywali umowę z organizacją pożytku publicznego, która zakłada nieodpłatne przekazywanie na cele społeczne niesprzedanego jedzenia. Jeśli przedsiębiorca nie odda produktów zapłaci organizacji 10 gr za każdy 1 kg odpadów. Sprzedawcy będą musieli wybrać: oddać zdatny do spożycia produkt albo spróbować go sprzedać. Jeśli się nie uda, stracą towar i zapłacą za to, że go nie przekazali. Czy dobroczynność obwarowana sankcjami to dobry pomysł?
Goście:
dr Aleksandra Sander - prezes Zarządu Okręgowego Polskiego Komitetu Pomocy Społecznej w Szczecinie
ks. Maciej Szmuc - dyrektor Caritas Archidiecezji Szczecińsko-Kamieńskiej
Maria Józefowska-Jurga - prezes Banku Żywności w Nowych Bielicach
Marek Borowski - prezes Federacji Polskich Banków Żywności
dr Aleksandra Sander - prezes Zarządu Okręgowego Polskiego Komitetu Pomocy Społecznej w Szczecinie
ks. Maciej Szmuc - dyrektor Caritas Archidiecezji Szczecińsko-Kamieńskiej
Maria Józefowska-Jurga - prezes Banku Żywności w Nowych Bielicach
Marek Borowski - prezes Federacji Polskich Banków Żywności