Czasem bywa tak, że w lesie jest więcej grzybiarzy niż samych grzybów. W tym roku roi się jednak od podgrzybków, koźlarzy, kurek i borowików – a najlepsze grzybobrania jeszcze przed nami. Wielu z nas już przyniosło do domu piękne okazy inni szykują się do pierwszych zbiorów. Polska od lat jest grzybowym rekordzistą Europy. Mamy najwięcej w Unii Europejskiej gatunków uznanych za jadalne i dopuszczonych do handlu. Nie musimy płacić ani za ich zbieranie, nie groźne nam też grzybowe limity. Grzyby nazywane "leśnym mięsem" od lat wiodą prym w polskiej tradycji kulinarnej. Jak je przyrządzić? Jakich potraw spróbować?
Goście:
Krystyna Szołomicka - kierownik Oddziału Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie
Andrzej Buławski - stowarzyszenie Slow Food Polska Convivium Szczecin
Bolesław Sobolewski - restaurator, współautor książki "W szponach Gryfa. Szczecin i Pomorze Zachodnie. Historia od kuchni"
Krystyna Szołomicka - kierownik Oddziału Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie
Andrzej Buławski - stowarzyszenie Slow Food Polska Convivium Szczecin
Bolesław Sobolewski - restaurator, współautor książki "W szponach Gryfa. Szczecin i Pomorze Zachodnie. Historia od kuchni"