Według Światowej Organizacji Zdrowia - WHO, na depresję choruje 360 milionów ludzi na świecie, a w Polsce aż 1,5 mln osób. Jest coraz częściej diagnozowana nie tylko wśród dorosłych, lecz także wśród dzieci i młodzieży. Naukowcy szukają odpowiedzi na pytania: co jest przyczyną depresji oraz czy dieta może pomóc w jej leczeniu?
Niedawno odbyła się w Szczecinie konferencja poświęcona temu zagadnieniu. Jej organizatorem był Zakład Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Dużo mówiono o diecie śródziemnomorskiej, o obecności pestycydów w żywności i o ich związku z depresją.
Niedawno odbyła się w Szczecinie konferencja poświęcona temu zagadnieniu. Jej organizatorem był Zakład Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Dużo mówiono o diecie śródziemnomorskiej, o obecności pestycydów w żywności i o ich związku z depresją.