Wygląda na to, że z roku na rok coraz bardziej obżeramy się słodyczami i pijemy coraz więcej słodkich napojów. W 2015 r. na osobę przypadało 42 kg cukru rocznie, w 2016 – już 44 kg. Rocznie wydatki związane z leczeniem otyłości pochłaniają 3 mld zł. Leczenie cukrzycy typu drugiego, czyli nabytej to w skali kraju koszt ok. 2 mld zł. Eksperci twierdzą, że koszty pośrednie oraz inne schorzenia zawyżają tę kwotę nawet kilkukrotnie. Z badań Instytutu Żywności i Żywienia wynika, że leczenie otyłości i jej powikłań rocznie kosztowało w 2015 r. ok. 21 proc. budżetu przeznaczanego na ochronę zdrowia – co wówczas oznaczało ponad 10 mld zł. Lekarstwem taki stan zdrowia społeczeństwa ma być dostęp do porad dietetyków, wyższy podatek od niezdrowych produktów i zakaz reklamowania słodyczy.
Goście:
- dr Karina Ryterska - z Zakładu Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie
- Natalia Komorniak – doktorantka w Zakładzie Biochemii i Żywienia Człowieka PUM
- Eugeniusz Tworek – Prezes Oddziału Zachodniopomorskiego Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków
- prof. dr hab. n. med. Krzysztof Strojek - Konsultant Krajowy w dziedzinie diabetologii
- Oddział Kliniczny Chorób Wewnętrznych, Diabetologii i Schorzeń Kardiometabolicznych
- Śląskie Centrum Chorób Serca w Zabrzu