Kiszony łosoś, Matyjasy na sposób holenderski czy karp po japońsku - m.in. takie specjały znajdą się na Targu Rybnym, który w najbliższą niedzielę stanie na szczecińskim Rynku Siennym.
Na drugą edycję imprezy zaprasza Stowarzyszenie Podzamcze.org. Organizatorzy podkreślają, że będzie więcej ryb niż rok temu, mniej za to będzie elementów festynu.
Zaplanowano jednak kilka atrakcji, m.in. konkurs na jedzenie surowego, specjalnie posolonego, śledzia Matyjasa.
- To teraz tradycja holenderska, niemiecka, a wywodzi się właśnie ze Szczecina. Są zdjęcia, na których widać, jak ludzie jedzą te śledzie prosto z beczek - opowiada Arkadiusz Bujas ze stowarzyszenia.
Przy Rynku Siennym jest także Muzeum Historii Szczecina w Ratuszu Staromiejskim. W niedzielę wstęp będzie bezpłatny.
- Zapraszamy do zapoznania się z historią miasta, a także do udziału w kiermaszu książek i rękodzieła - zachęca Daniel Źródlewski z Muzeum Narodowego.
Impreza na szczecińskim podzamczu rozpocznie się o godz. 10. W planach są już kolejne edycje targu rybnego, a ambicją stowarzyszenia jest, aby raz w miesiącu na Rynku Siennym można było kupić świeżą rybę.
Zaplanowano jednak kilka atrakcji, m.in. konkurs na jedzenie surowego, specjalnie posolonego, śledzia Matyjasa.
- To teraz tradycja holenderska, niemiecka, a wywodzi się właśnie ze Szczecina. Są zdjęcia, na których widać, jak ludzie jedzą te śledzie prosto z beczek - opowiada Arkadiusz Bujas ze stowarzyszenia.
Przy Rynku Siennym jest także Muzeum Historii Szczecina w Ratuszu Staromiejskim. W niedzielę wstęp będzie bezpłatny.
- Zapraszamy do zapoznania się z historią miasta, a także do udziału w kiermaszu książek i rękodzieła - zachęca Daniel Źródlewski z Muzeum Narodowego.
Impreza na szczecińskim podzamczu rozpocznie się o godz. 10. W planach są już kolejne edycje targu rybnego, a ambicją stowarzyszenia jest, aby raz w miesiącu na Rynku Siennym można było kupić świeżą rybę.