Radio SzczecinRadio Szczecin » Region
Reklama
Zobacz
Autopromocja
Zobacz

Dzika kiełbasa, kugelis ze skwarkami i śledź pod pierzynką - takie kulinarne specjały zagościły na Zamku Książąt Pomorskich w Szczecinie. Fot. Łukasz Szełemej [Radio Szczecin]
Dzika kiełbasa, kugelis ze skwarkami i śledź pod pierzynką - takie kulinarne specjały zagościły na Zamku Książąt Pomorskich w Szczecinie. Fot. Łukasz Szełemej [Radio Szczecin]
Dzika kiełbasa, kugelis ze skwarkami i śledź pod pierzynką - takie kulinarne specjały zagościły na Zamku Książąt Pomorskich w Szczecinie. Fot. Łukasz Szełemej [Radio Szczecin]
Dzika kiełbasa, kugelis ze skwarkami i śledź pod pierzynką - takie kulinarne specjały zagościły na Zamku Książąt Pomorskich w Szczecinie. Fot. Łukasz Szełemej [Radio Szczecin]
Dzika kiełbasa, kugelis ze skwarkami i śledź pod pierzynką - takie kulinarne specjały zagościły na Zamku Książąt Pomorskich w Szczecinie. Fot. Łukasz Szełemej [Radio Szczecin]
Dzika kiełbasa, kugelis ze skwarkami i śledź pod pierzynką - takie kulinarne specjały zagościły na Zamku Książąt Pomorskich w Szczecinie. Fot. Łukasz Szełemej [Radio Szczecin]
Dzika kiełbasa, kugelis ze skwarkami i śledź pod pierzynką - takie kulinarne specjały zagościły na Zamku Książąt Pomorskich w Szczecinie.Fot. Łukasz Szełemej [Radio Szczecin]
Dzika kiełbasa, kugelis ze skwarkami i śledź pod pierzynką - takie kulinarne specjały zagościły na Zamku Książąt Pomorskich w Szczecinie.Fot. Łukasz Szełemej [Radio Szczecin]
Dzika kiełbasa, kugelis ze skwarkami i śledź pod pierzynką - takie kulinarne specjały zagościły na Zamku Książąt Pomorskich w Szczecinie.
Odbył się tam finał konkursu "Poszukiwacze smaków". Uczestnicy musieli odgrzebać stary przepis swojej babci czy dziadka i przygotować kulinarny rarytas. Wiktoria z Kołbacza upichciła prażuchy prababci Józefy, co zapewniło jej pierwsze miejsce w grupie szkół ponadgimnazjalnych.

- To jest coś a'la ziemniaki purée. Kiedyś to była popularna nazwa prażuchy. Kiedy żyła moja prababcia, to były bardzo ciężkie czasy, Były tylko ziemniaki i brukiew. Trzeba było z niczego stworzyć jakąś potrawę - mówi Wiktoria.

W konkursie wzięło udział blisko 60 osób. Przygotowali dania z mięsa, ryb, warzyw oraz ciasta.

- To co wyróżnia te potrawy to ich prostota - mówi Bolesław Sobolewski, jeden z członków jury. - To są potrawy z czasów biedy, bo np. prażuchy to prosty przepis - ziemniaki zasypane mąką z odrobiną wody, jeszcze podprażone, pogniecione, dodane trochę cebulki, skwareczek. W tej prostocie tkwi cała idea tych potraw.

Konkurs "Poszukiwacze smaków" odbył się po raz trzeci. Zorganizował go Zarząd Województwa Zachodniopomorskiego.
Wiktoria z Kołbacza upichciła prażuchy prababci Józefy, co zapewniło jej pierwsze miejsce w grupie szkół ponadgimnazjalnych.
- To co wyróżnia te potrawy to ich prostota - mówi Bolesław Sobolewski, jeden z członków jury.

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

Archiwum informacji

poniedziałek29wtorek30środa01czwartek02piątek03sobota04niedziela05poniedziałek06wtorek07środa08czwartek09piątek10sobota11niedziela12poniedziałek13wtorek14środa15czwartek16piątek17sobota18niedziela19poniedziałek20wtorek21środa22czwartek23piątek24sobota25niedziela26poniedziałek27wtorek28środa29czwartek30piątek31sobota01niedziela02
Autopromocja
Zobacz
Reklama
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty