"Skąd się biorą zdrowi ludzie?" - taki tytuł ma mieć poradnik połączony z książką kucharską. Przepisy stworzą dietetycy, miłośnicy zdrowego żywienia, blogerzy kulinarni oraz pracownicy i studenci Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego.
Wiedza naukowa przekazana zostanie w zrozumiały dla każdego sposób, mówi Dominika Maciejewska - biotechnolog medyczny, doktor nauk medycznych w Zakładzie Biochemii i Żywienia Człowieka PUM.
- Właściwie będziemy pisali jakie produkty wybierać, jak komponować posiłki i jak zaopatrzyć swoją lodówkę. Powiemy też troszeczkę o prewencji chorób cywilizacyjnych, dowiemy się na czym smażyć, jakie tłuszcze wybierać. To będą takie zupełne podstawy, które mogą naprawdę pomóc w zmianie nawyków żywieniowych - powiedziała Dominika Maciejewska.
Dodatkowo w książce znajdą się trzy wyjątkowe wywiady: z prof. dr hab. n. med Ewą Stachowską, z dr n. med. Karoliną Skonieczną-Żydecką oraz rozmowa z dr n. med. Ewą Dąbrowską.
Wydanie książki zależy od zaangażowania samych czytelników.
- Nie mamy żadnych sponsorów, więc wszystko znajduje się na portalu Wspieram.to. Możecie wejść, zobaczyć i przemyśleć, jeżeli będziecie chcieli to oczywiście my taką pracę zrobimy i wydamy książkę - dodała Dominika Maciejewska.
Nad wydaniem książki wspólnie pracują pracownicy Zakładu Biochemii i Żywienia Człowieka z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego i Stowarzyszenie Spożywo.
- Właściwie będziemy pisali jakie produkty wybierać, jak komponować posiłki i jak zaopatrzyć swoją lodówkę. Powiemy też troszeczkę o prewencji chorób cywilizacyjnych, dowiemy się na czym smażyć, jakie tłuszcze wybierać. To będą takie zupełne podstawy, które mogą naprawdę pomóc w zmianie nawyków żywieniowych - powiedziała Dominika Maciejewska.
Dodatkowo w książce znajdą się trzy wyjątkowe wywiady: z prof. dr hab. n. med Ewą Stachowską, z dr n. med. Karoliną Skonieczną-Żydecką oraz rozmowa z dr n. med. Ewą Dąbrowską.
Wydanie książki zależy od zaangażowania samych czytelników.
- Nie mamy żadnych sponsorów, więc wszystko znajduje się na portalu Wspieram.to. Możecie wejść, zobaczyć i przemyśleć, jeżeli będziecie chcieli to oczywiście my taką pracę zrobimy i wydamy książkę - dodała Dominika Maciejewska.
Nad wydaniem książki wspólnie pracują pracownicy Zakładu Biochemii i Żywienia Człowieka z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego i Stowarzyszenie Spożywo.