Wszystkich chyba bez wyjątku zaskakują ceny warzyw i owoców. Papryka, szpinak czy sałata lodowa - m.in. za te produkty płacimy więcej, w niektórych przypadkach nawet o 230 procent w porównaniu z rokiem ubiegłym. Analitycy informują, że to nie koniec podwyżek. Pomidory, papryka, ogórki - jeszcze do niedawna ponad 10 złotych za kilogram takich warzyw było ceną nie do pomyślenia. Handlowcy załamują ręce i coraz częściej muszą rezygnować z pewnych produktów. - Jest cena, ale 20 złotych za kilogram w hurcie. Kto to kupi? - zastanawiają się często handlowcy. Prawa gospodarki są bezlitosne: jeśli ktoś chce soczystych pomidorów czy świeżych rzodkiewek, musi zapłacić. Dlaczego tak dużo?
Goście:
- Dr Bożena Nosecka - kierownik Zakładu Ekonomiki Ogrodnictwa w Instytucie Ekonomii Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w Warszawie
- Witold Boguta - prezes Zarządu Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw w Warszawie
- Zbigniew Szczuplak - producent warzyw w Warzymicach, gmina Kołbaskowo