Wolin - z rybą na talerzu
Radio SzczecinRadio Szczecin » Wolin - z rybą na talerzu
Projekt „Wolin z rybą na talerzu” jest kampanią informacyjno-edukacyjną, której komunikat kierowany do odbiorców jest bardzo prosty – ryba jest produktem zdrowym, smacznym, pożywnym, szybkim i nieskomplikowanym w przyrządzeniu, w warunkach domowych, zaś spożywanie ryb stoi w parze z aktywnym oraz zdrowym trybem życia. Głównym celem projektu jest poprawa organizacji rynku produktów rybołówstwa i akwakultury, co może zostać osiągnięte poprzez edukację rodzin, w taki sposób, aby Polacy zmieniali swoje nawyki żywieniowe i częściej sięgali po produkty z ryb. Podejmowane w ramach projektu działania służyć mają podniesieniu poziomu publicznej świadomości na temat zrównoważonych produktów rybołówstwa oraz dotarciu do jak najszerszego grona odbiorców, z informacją, że warto spożywać ryby z naszego regionu, czyli z Zalewu Szczecińskiego, Zalewu Kamieńskiego i Zatoki Pomorskiej na Bałtyku. Akcja skierowana jest do mieszkańców oraz turystów, odwiedzających Pomorze Zachodnie. Działania edukacyjne i promocyjne prowadzone będą poprzez internet, media społecznościowe, portal: www.wolinzrybanatalerzu.pl oraz wydarzenia. Podczas publicznych spotkań, które odbędą się z zachowaniem odpowiednich środków ostrożności, uczestnicy będą mieli możliwość: - zdobycia wiedzy na temat ryb w „Multimedilanej Rybnej Strefie Edukacji”, - degustacji potraw z ryb na bazie zrównoważonych produktów rybołówstwa w specjalnie przygotowanym Fish Trucku, - konsultowania swoich przyzwyczajeń żywieniowych z dietetykiem, - obserwacji Kulinarnego Konkursu Gastronomicznego dla zawodowców, - spotkania z zawodnikami najpopularniejszego lokalnego klubu sportowego – Vinety Wolin.

OFICJALNA STRONA PROJEKTU
SPRAWDŹ NAS NA FACEBOOKU
Najbliższe wydarzenia:

1. Wolin 26-27.06.
2. Wolin 24-25.07.
3. Kamień Pomorski 14-15.08.
4. Szczecin 4-5.09.