Gotowe koszyczki wielkanocne to wynalazek ostatnich lat. Tradycyjna święconka składała się wyłącznie z domowych produktów, które często pochodziły z własnej kuchni bądź gospodarstwa.
W niektórych rodzinach to wciąż żywa tradycja - mówi Edward Szczepanik z Wysokiej Kamieńskiej, którego rodzina pochodzi ze świętokrzyskiego i wciąż jest wierna przywiezionym stamtąd zwyczajom.
- Wszystkie wyroby własne, a więc chrzan, pieczywo, osełka masła - a nie kostka jak teraz baranek - może nie z cukru. W moim rejonie baranki i zajączki były robione właśnie z masła. Wyroby wędliniarskie, jakieś pieczywo, ciasto. Dzisiaj większość koszyków to jest z marketów. Nawet na wsi, bo już nikt nie piecze chleba - mówi Szczepanik.
Więcej informacji o tradycjach wielkanocnych można znaleźć na naszej stronie internetowej w zakładce "Na Szczecińskiej Ziemi."
- Wszystkie wyroby własne, a więc chrzan, pieczywo, osełka masła - a nie kostka jak teraz baranek - może nie z cukru. W moim rejonie baranki i zajączki były robione właśnie z masła. Wyroby wędliniarskie, jakieś pieczywo, ciasto. Dzisiaj większość koszyków to jest z marketów. Nawet na wsi, bo już nikt nie piecze chleba - mówi Szczepanik.
Więcej informacji o tradycjach wielkanocnych można znaleźć na naszej stronie internetowej w zakładce "Na Szczecińskiej Ziemi."
Zobacz także
![](serwis_informacyjny/pliki/2022/thumb_480_0/2022-07-17_165806578610.jpg)
![](../serwis_informacyjny/pliki/2021/2021-07-15_162633314010.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2022/thumb_480_0/2022-07-15_165786943410.jpg)
![](../public/276/276_154413675410.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2022/thumb_480_0/2022-07-11_165751547910.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2022/thumb_480_0/2022-07-10_165743797010.jpg)
![](../serwis_informacyjny/pliki/2019/2019-07-07_156250751910.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2022/thumb_480_0/2022-07-09_165734650110.jpg)
![](../public/129/129_153340977310.jpg)
![](../public/129/129_165670927510.jpg)