Gotowe koszyczki wielkanocne to wynalazek ostatnich lat. Tradycyjna święconka składała się wyłącznie z domowych produktów, które często pochodziły z własnej kuchni bądź gospodarstwa.
W niektórych rodzinach to wciąż żywa tradycja - mówi Edward Szczepanik z Wysokiej Kamieńskiej, którego rodzina pochodzi ze świętokrzyskiego i wciąż jest wierna przywiezionym stamtąd zwyczajom.
- Wszystkie wyroby własne, a więc chrzan, pieczywo, osełka masła - a nie kostka jak teraz baranek - może nie z cukru. W moim rejonie baranki i zajączki były robione właśnie z masła. Wyroby wędliniarskie, jakieś pieczywo, ciasto. Dzisiaj większość koszyków to jest z marketów. Nawet na wsi, bo już nikt nie piecze chleba - mówi Szczepanik.
Więcej informacji o tradycjach wielkanocnych można znaleźć na naszej stronie internetowej w zakładce "Na Szczecińskiej Ziemi."
- Wszystkie wyroby własne, a więc chrzan, pieczywo, osełka masła - a nie kostka jak teraz baranek - może nie z cukru. W moim rejonie baranki i zajączki były robione właśnie z masła. Wyroby wędliniarskie, jakieś pieczywo, ciasto. Dzisiaj większość koszyków to jest z marketów. Nawet na wsi, bo już nikt nie piecze chleba - mówi Szczepanik.
Więcej informacji o tradycjach wielkanocnych można znaleźć na naszej stronie internetowej w zakładce "Na Szczecińskiej Ziemi."
Zobacz także
![](serwis_informacyjny/pliki/2022/thumb_480_0/2022-07-02_165674568710.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2022/thumb_480_0/2022-06-30_165660755610.jpg)
![](../public/276/276_164923310110.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2022/thumb_480_0/2022-06-28_165644178310.jpg)
![](../serwis_informacyjny/pliki/2020/2020-11-11_160509480210.jpg)
![](../serwis_informacyjny/pliki/2018/2018-10-27_154063540210.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2022/thumb_480_0/2022-06-25_165614044910.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2022/thumb_480_0/2022-06-20_165570392910.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2022/thumb_480_0/2022-06-19_165562420210.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2022/thumb_480_0/2022-06-18_165553448510.jpg)