Gotowe koszyczki wielkanocne to wynalazek ostatnich lat. Tradycyjna święconka składała się wyłącznie z domowych produktów, które często pochodziły z własnej kuchni bądź gospodarstwa.
W niektórych rodzinach to wciąż żywa tradycja - mówi Edward Szczepanik z Wysokiej Kamieńskiej, którego rodzina pochodzi ze świętokrzyskiego i wciąż jest wierna przywiezionym stamtąd zwyczajom.
- Wszystkie wyroby własne, a więc chrzan, pieczywo, osełka masła - a nie kostka jak teraz baranek - może nie z cukru. W moim rejonie baranki i zajączki były robione właśnie z masła. Wyroby wędliniarskie, jakieś pieczywo, ciasto. Dzisiaj większość koszyków to jest z marketów. Nawet na wsi, bo już nikt nie piecze chleba - mówi Szczepanik.
Więcej informacji o tradycjach wielkanocnych można znaleźć na naszej stronie internetowej w zakładce "Na Szczecińskiej Ziemi."
- Wszystkie wyroby własne, a więc chrzan, pieczywo, osełka masła - a nie kostka jak teraz baranek - może nie z cukru. W moim rejonie baranki i zajączki były robione właśnie z masła. Wyroby wędliniarskie, jakieś pieczywo, ciasto. Dzisiaj większość koszyków to jest z marketów. Nawet na wsi, bo już nikt nie piecze chleba - mówi Szczepanik.
Więcej informacji o tradycjach wielkanocnych można znaleźć na naszej stronie internetowej w zakładce "Na Szczecińskiej Ziemi."
Zobacz także
![](../serwis_informacyjny/pliki/2017/2017-02-18_148741781811.jpg)
![](../serwis_informacyjny/pliki/2020/2020-04-11_158658898510.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2022/thumb_480_0/2022-04-14_164994543910.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2022/thumb_480_0/2022-04-15_165000047010.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2022/thumb_480_0/2022-04-15_164999981510.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2022/thumb_480_0/2022-04-14_164992898910.jpg)
![](../serwis_informacyjny/pliki/2019/2019-04-18_155558216511.jpg)
![](../serwis_informacyjny/pliki/2016/2016-03-24_145880610110.jpg)
![](../serwis_informacyjny/pliki/2019/2019-04-18_155561173511.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2022/thumb_480_0/2022-04-11_164965558810.jpg)