Gotowe koszyczki wielkanocne to wynalazek ostatnich lat. Tradycyjna święconka składała się wyłącznie z domowych produktów, które często pochodziły z własnej kuchni bądź gospodarstwa.
W niektórych rodzinach to wciąż żywa tradycja - mówi Edward Szczepanik z Wysokiej Kamieńskiej, którego rodzina pochodzi ze świętokrzyskiego i wciąż jest wierna przywiezionym stamtąd zwyczajom.
- Wszystkie wyroby własne, a więc chrzan, pieczywo, osełka masła - a nie kostka jak teraz baranek - może nie z cukru. W moim rejonie baranki i zajączki były robione właśnie z masła. Wyroby wędliniarskie, jakieś pieczywo, ciasto. Dzisiaj większość koszyków to jest z marketów. Nawet na wsi, bo już nikt nie piecze chleba - mówi Szczepanik.
Więcej informacji o tradycjach wielkanocnych można znaleźć na naszej stronie internetowej w zakładce "Na Szczecińskiej Ziemi."
- Wszystkie wyroby własne, a więc chrzan, pieczywo, osełka masła - a nie kostka jak teraz baranek - może nie z cukru. W moim rejonie baranki i zajączki były robione właśnie z masła. Wyroby wędliniarskie, jakieś pieczywo, ciasto. Dzisiaj większość koszyków to jest z marketów. Nawet na wsi, bo już nikt nie piecze chleba - mówi Szczepanik.
Więcej informacji o tradycjach wielkanocnych można znaleźć na naszej stronie internetowej w zakładce "Na Szczecińskiej Ziemi."
Zobacz także
![](../serwis_informacyjny/pliki/2021/421340/2021-03-28_161692312320.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2022/thumb_480_0/2022-04-08_164944297910.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2022/thumb_480_0/2022-04-08_164940400510.jpg)
![](../serwis_informacyjny/pliki/2018/2018-02-19_151903906310.jpg)
![](../serwis_informacyjny/pliki/2019/388047/2019-04-28_155646773219.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2022/thumb_480_0/2022-04-06_164924390810.jpg)
![](../serwis_informacyjny/pliki/2020/2020-11-11_160509480210.jpg)
![](../serwis_informacyjny/pliki/2018/2018-02-19_151903906310.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2022/thumb_480_0/2022-04-02_1648914321_765443.jpg)
![](../serwis_informacyjny/pliki/2020/2020-08-07_159679936011.jpg)