Gotowe koszyczki wielkanocne to wynalazek ostatnich lat. Tradycyjna święconka składała się wyłącznie z domowych produktów, które często pochodziły z własnej kuchni bądź gospodarstwa.
W niektórych rodzinach to wciąż żywa tradycja - mówi Edward Szczepanik z Wysokiej Kamieńskiej, którego rodzina pochodzi ze świętokrzyskiego i wciąż jest wierna przywiezionym stamtąd zwyczajom.
- Wszystkie wyroby własne, a więc chrzan, pieczywo, osełka masła - a nie kostka jak teraz baranek - może nie z cukru. W moim rejonie baranki i zajączki były robione właśnie z masła. Wyroby wędliniarskie, jakieś pieczywo, ciasto. Dzisiaj większość koszyków to jest z marketów. Nawet na wsi, bo już nikt nie piecze chleba - mówi Szczepanik.
Więcej informacji o tradycjach wielkanocnych można znaleźć na naszej stronie internetowej w zakładce "Na Szczecińskiej Ziemi."
- Wszystkie wyroby własne, a więc chrzan, pieczywo, osełka masła - a nie kostka jak teraz baranek - może nie z cukru. W moim rejonie baranki i zajączki były robione właśnie z masła. Wyroby wędliniarskie, jakieś pieczywo, ciasto. Dzisiaj większość koszyków to jest z marketów. Nawet na wsi, bo już nikt nie piecze chleba - mówi Szczepanik.
Więcej informacji o tradycjach wielkanocnych można znaleźć na naszej stronie internetowej w zakładce "Na Szczecińskiej Ziemi."
Zobacz także
![](../serwis_informacyjny/pliki/2015/2015-04-02_1427980521.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2021/thumb_480_0/2021-11-28_163809219610.jpg)
![](../serwis_informacyjny/pliki/2020/2020-11-29_160664292110.jpg)
![](../serwis_informacyjny/pliki/2016/2016-05-04_146243389810.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2021/thumb_480_0/2021-11-21_163747910210.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2021/thumb_480_0/2021-11-11_163663170110.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2021/thumb_480_0/2021-11-11_163662368910.jpg)
![](../serwis_informacyjny/pliki/2020/2020-11-11_160509480210.jpg)
![](../serwis_informacyjny/pliki/2021/2021-11-08_163635549910.jpg)
![](../serwis_informacyjny/pliki/2020/2020-03-14_158418286311.jpg)