Gotowe koszyczki wielkanocne to wynalazek ostatnich lat. Tradycyjna święconka składała się wyłącznie z domowych produktów, które często pochodziły z własnej kuchni bądź gospodarstwa.
W niektórych rodzinach to wciąż żywa tradycja - mówi Edward Szczepanik z Wysokiej Kamieńskiej, którego rodzina pochodzi ze świętokrzyskiego i wciąż jest wierna przywiezionym stamtąd zwyczajom.
- Wszystkie wyroby własne, a więc chrzan, pieczywo, osełka masła - a nie kostka jak teraz baranek - może nie z cukru. W moim rejonie baranki i zajączki były robione właśnie z masła. Wyroby wędliniarskie, jakieś pieczywo, ciasto. Dzisiaj większość koszyków to jest z marketów. Nawet na wsi, bo już nikt nie piecze chleba - mówi Szczepanik.
Więcej informacji o tradycjach wielkanocnych można znaleźć na naszej stronie internetowej w zakładce "Na Szczecińskiej Ziemi."
- Wszystkie wyroby własne, a więc chrzan, pieczywo, osełka masła - a nie kostka jak teraz baranek - może nie z cukru. W moim rejonie baranki i zajączki były robione właśnie z masła. Wyroby wędliniarskie, jakieś pieczywo, ciasto. Dzisiaj większość koszyków to jest z marketów. Nawet na wsi, bo już nikt nie piecze chleba - mówi Szczepanik.
Więcej informacji o tradycjach wielkanocnych można znaleźć na naszej stronie internetowej w zakładce "Na Szczecińskiej Ziemi."
Zobacz także
![](serwis_informacyjny/pliki/2021/thumb_480_0/2021-09-18_1631995625_730604.jpg)
![](../public/315/2021/315_163156037917.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2021/thumb_480_0/2021-09-18_1631991916_730585.jpg)
![](../public/315/2021/315_1631560448112.jpg)
![](../public/315/2021/315_163156037910.jpg)
![](../serwis_informacyjny/pliki/2020/2020-03-15_158425546610.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2021/thumb_480_0/2021-09-16_1631820289_730135.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2021/thumb_480_0/2021-09-15_163170103710.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2021/thumb_480_0/2021-09-13_1631559834_729421.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2021/thumb_480_0/2021-09-13_163152729010.jpg)