Gotowe koszyczki wielkanocne to wynalazek ostatnich lat. Tradycyjna święconka składała się wyłącznie z domowych produktów, które często pochodziły z własnej kuchni bądź gospodarstwa.
W niektórych rodzinach to wciąż żywa tradycja - mówi Edward Szczepanik z Wysokiej Kamieńskiej, którego rodzina pochodzi ze świętokrzyskiego i wciąż jest wierna przywiezionym stamtąd zwyczajom.
- Wszystkie wyroby własne, a więc chrzan, pieczywo, osełka masła - a nie kostka jak teraz baranek - może nie z cukru. W moim rejonie baranki i zajączki były robione właśnie z masła. Wyroby wędliniarskie, jakieś pieczywo, ciasto. Dzisiaj większość koszyków to jest z marketów. Nawet na wsi, bo już nikt nie piecze chleba - mówi Szczepanik.
Więcej informacji o tradycjach wielkanocnych można znaleźć na naszej stronie internetowej w zakładce "Na Szczecińskiej Ziemi."
- Wszystkie wyroby własne, a więc chrzan, pieczywo, osełka masła - a nie kostka jak teraz baranek - może nie z cukru. W moim rejonie baranki i zajączki były robione właśnie z masła. Wyroby wędliniarskie, jakieś pieczywo, ciasto. Dzisiaj większość koszyków to jest z marketów. Nawet na wsi, bo już nikt nie piecze chleba - mówi Szczepanik.
Więcej informacji o tradycjach wielkanocnych można znaleźć na naszej stronie internetowej w zakładce "Na Szczecińskiej Ziemi."
Zobacz także
![](serwis_informacyjny/pliki/2021/thumb_480_0/2021-09-12_163146109310.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2021/thumb_480_0/2021-09-12_163144611310.jpg)
![](../serwis_informacyjny/pliki/2019/2019-05-07_155722372910.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2021/thumb_480_0/2021-09-05_163084375710.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2021/thumb_480_0/2021-09-05_163084145710.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2021/thumb_480_0/2021-09-05_163080019210.jpg)
![](../serwis_informacyjny/pliki/2017/2017-02-18_148741781811.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2021/thumb_480_0/2021-09-03_163066590910.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2021/thumb_480_0/2021-08-31_163038786010.jpg)
![](../public/129/129_162918951811.jpg)