Gotowe koszyczki wielkanocne to wynalazek ostatnich lat. Tradycyjna święconka składała się wyłącznie z domowych produktów, które często pochodziły z własnej kuchni bądź gospodarstwa.
W niektórych rodzinach to wciąż żywa tradycja - mówi Edward Szczepanik z Wysokiej Kamieńskiej, którego rodzina pochodzi ze świętokrzyskiego i wciąż jest wierna przywiezionym stamtąd zwyczajom.
- Wszystkie wyroby własne, a więc chrzan, pieczywo, osełka masła - a nie kostka jak teraz baranek - może nie z cukru. W moim rejonie baranki i zajączki były robione właśnie z masła. Wyroby wędliniarskie, jakieś pieczywo, ciasto. Dzisiaj większość koszyków to jest z marketów. Nawet na wsi, bo już nikt nie piecze chleba - mówi Szczepanik.
Więcej informacji o tradycjach wielkanocnych można znaleźć na naszej stronie internetowej w zakładce "Na Szczecińskiej Ziemi."
- Wszystkie wyroby własne, a więc chrzan, pieczywo, osełka masła - a nie kostka jak teraz baranek - może nie z cukru. W moim rejonie baranki i zajączki były robione właśnie z masła. Wyroby wędliniarskie, jakieś pieczywo, ciasto. Dzisiaj większość koszyków to jest z marketów. Nawet na wsi, bo już nikt nie piecze chleba - mówi Szczepanik.
Więcej informacji o tradycjach wielkanocnych można znaleźć na naszej stronie internetowej w zakładce "Na Szczecińskiej Ziemi."
Zobacz także
![](serwis_informacyjny/pliki/2020/thumb_480_0/2020-05-17_158971796510.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2020/thumb_480_0/2020-05-17_158971453210.jpg)
![](../serwis_informacyjny/pliki/2015/2015-04-02_1427980521.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2020/thumb_480_0/2020-05-16_1589634202_635402.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2020/thumb_480_0/2020-05-16_158961226210.jpg)
![](../serwis_informacyjny/pliki/2020/2020-05-11_158918045510.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2020/thumb_480_0/2020-05-13_158935757410.jpg)
![](../serwis_informacyjny/pliki/2019/2019-03-07_155195996911.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2020/thumb_480_0/2020-05-09_158900941710.jpg)
![](../serwis_informacyjny/pliki/2020/2020-04-04_158597913910.jpg)