Gotowe koszyczki wielkanocne to wynalazek ostatnich lat. Tradycyjna święconka składała się wyłącznie z domowych produktów, które często pochodziły z własnej kuchni bądź gospodarstwa.
W niektórych rodzinach to wciąż żywa tradycja - mówi Edward Szczepanik z Wysokiej Kamieńskiej, którego rodzina pochodzi ze świętokrzyskiego i wciąż jest wierna przywiezionym stamtąd zwyczajom.
- Wszystkie wyroby własne, a więc chrzan, pieczywo, osełka masła - a nie kostka jak teraz baranek - może nie z cukru. W moim rejonie baranki i zajączki były robione właśnie z masła. Wyroby wędliniarskie, jakieś pieczywo, ciasto. Dzisiaj większość koszyków to jest z marketów. Nawet na wsi, bo już nikt nie piecze chleba - mówi Szczepanik.
Więcej informacji o tradycjach wielkanocnych można znaleźć na naszej stronie internetowej w zakładce "Na Szczecińskiej Ziemi."
- Wszystkie wyroby własne, a więc chrzan, pieczywo, osełka masła - a nie kostka jak teraz baranek - może nie z cukru. W moim rejonie baranki i zajączki były robione właśnie z masła. Wyroby wędliniarskie, jakieś pieczywo, ciasto. Dzisiaj większość koszyków to jest z marketów. Nawet na wsi, bo już nikt nie piecze chleba - mówi Szczepanik.
Więcej informacji o tradycjach wielkanocnych można znaleźć na naszej stronie internetowej w zakładce "Na Szczecińskiej Ziemi."
Zobacz także
![](../serwis_informacyjny/pliki/2018/369622/2018-04-08_152316226517.jpg)
![](../serwis_informacyjny/pliki/2016/2016-07-27_146963793216.jpg)
![](../serwis_informacyjny/pliki/2015/2015-04-12_1428816431.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2020/thumb_480_0/2020-04-18_158723721610.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2020/thumb_480_0/2020-04-18_1587215605_629844.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2020/thumb_480_0/2020-04-17_158711532010.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2020/thumb_480_0/2020-04-17_158711135910.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2020/thumb_480_0/2020-04-16_158705321712.jpg)
![](../serwis_informacyjny/pliki/2020/2020-03-22_158487586617.jpg)
![](../serwis_informacyjny/pliki/2019/2019-05-07_155722372910.jpg)