Gotowe koszyczki wielkanocne to wynalazek ostatnich lat. Tradycyjna święconka składała się wyłącznie z domowych produktów, które często pochodziły z własnej kuchni bądź gospodarstwa.
W niektórych rodzinach to wciąż żywa tradycja - mówi Edward Szczepanik z Wysokiej Kamieńskiej, którego rodzina pochodzi ze świętokrzyskiego i wciąż jest wierna przywiezionym stamtąd zwyczajom.
- Wszystkie wyroby własne, a więc chrzan, pieczywo, osełka masła - a nie kostka jak teraz baranek - może nie z cukru. W moim rejonie baranki i zajączki były robione właśnie z masła. Wyroby wędliniarskie, jakieś pieczywo, ciasto. Dzisiaj większość koszyków to jest z marketów. Nawet na wsi, bo już nikt nie piecze chleba - mówi Szczepanik.
Więcej informacji o tradycjach wielkanocnych można znaleźć na naszej stronie internetowej w zakładce "Na Szczecińskiej Ziemi."
- Wszystkie wyroby własne, a więc chrzan, pieczywo, osełka masła - a nie kostka jak teraz baranek - może nie z cukru. W moim rejonie baranki i zajączki były robione właśnie z masła. Wyroby wędliniarskie, jakieś pieczywo, ciasto. Dzisiaj większość koszyków to jest z marketów. Nawet na wsi, bo już nikt nie piecze chleba - mówi Szczepanik.
Więcej informacji o tradycjach wielkanocnych można znaleźć na naszej stronie internetowej w zakładce "Na Szczecińskiej Ziemi."
Zobacz także
![](../serwis_informacyjny/pliki/2017/2017-04-02_149113878520.jpg)
![](../serwis_informacyjny/pliki/2019/2019-01-10_154713154813.jpg)
![](../serwis_informacyjny/pliki/2020/2020-03-20_158471989610.jpg)
![](../serwis_informacyjny/pliki/2019/2019-05-07_155722372910.jpg)
![](../serwis_informacyjny/pliki/2020/2020-03-14_158418286311.jpg)
![](../serwis_informacyjny/pliki/2020/2020-03-14_158418286310.jpg)
![](../serwis_informacyjny/pliki/2020/2020-03-28_158542671810.jpg)
![](../serwis_informacyjny/pliki/2020/2020-03-27_158531857010.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2020/thumb_480_0/2020-03-28_158542671810.jpg)
![](../serwis_informacyjny/pliki/2019/2019-04-22_155593945110.jpg)