Gotowe koszyczki wielkanocne to wynalazek ostatnich lat. Tradycyjna święconka składała się wyłącznie z domowych produktów, które często pochodziły z własnej kuchni bądź gospodarstwa.
W niektórych rodzinach to wciąż żywa tradycja - mówi Edward Szczepanik z Wysokiej Kamieńskiej, którego rodzina pochodzi ze świętokrzyskiego i wciąż jest wierna przywiezionym stamtąd zwyczajom.
- Wszystkie wyroby własne, a więc chrzan, pieczywo, osełka masła - a nie kostka jak teraz baranek - może nie z cukru. W moim rejonie baranki i zajączki były robione właśnie z masła. Wyroby wędliniarskie, jakieś pieczywo, ciasto. Dzisiaj większość koszyków to jest z marketów. Nawet na wsi, bo już nikt nie piecze chleba - mówi Szczepanik.
Więcej informacji o tradycjach wielkanocnych można znaleźć na naszej stronie internetowej w zakładce "Na Szczecińskiej Ziemi."
- Wszystkie wyroby własne, a więc chrzan, pieczywo, osełka masła - a nie kostka jak teraz baranek - może nie z cukru. W moim rejonie baranki i zajączki były robione właśnie z masła. Wyroby wędliniarskie, jakieś pieczywo, ciasto. Dzisiaj większość koszyków to jest z marketów. Nawet na wsi, bo już nikt nie piecze chleba - mówi Szczepanik.
Więcej informacji o tradycjach wielkanocnych można znaleźć na naszej stronie internetowej w zakładce "Na Szczecińskiej Ziemi."
Zobacz także
![](../serwis_informacyjny/pliki/2018/2018-01-06_151526797010.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2019/thumb_480_0/2019-12-29_157760332810.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2019/thumb_480_0/2019-12-28_157756249410.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2019/thumb_480_0/2019-12-28_157753757110.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2019/thumb_480_0/2019-12-28_157753106610.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2019/thumb_480_0/2019-12-26_1577366546_609546.jpg)
![](../public/129/129_157202791910.jpg)
![](../serwis_informacyjny/pliki/2019/2019-07-21_156370244810.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2019/thumb_480_0/2019-12-21_1576952060_609035.jpg)
![](../serwis_informacyjny/pliki/2018/2018-12-24_154563546010.jpg)