Gotowe koszyczki wielkanocne to wynalazek ostatnich lat. Tradycyjna święconka składała się wyłącznie z domowych produktów, które często pochodziły z własnej kuchni bądź gospodarstwa.
W niektórych rodzinach to wciąż żywa tradycja - mówi Edward Szczepanik z Wysokiej Kamieńskiej, którego rodzina pochodzi ze świętokrzyskiego i wciąż jest wierna przywiezionym stamtąd zwyczajom.
- Wszystkie wyroby własne, a więc chrzan, pieczywo, osełka masła - a nie kostka jak teraz baranek - może nie z cukru. W moim rejonie baranki i zajączki były robione właśnie z masła. Wyroby wędliniarskie, jakieś pieczywo, ciasto. Dzisiaj większość koszyków to jest z marketów. Nawet na wsi, bo już nikt nie piecze chleba - mówi Szczepanik.
Więcej informacji o tradycjach wielkanocnych można znaleźć na naszej stronie internetowej w zakładce "Na Szczecińskiej Ziemi."
- Wszystkie wyroby własne, a więc chrzan, pieczywo, osełka masła - a nie kostka jak teraz baranek - może nie z cukru. W moim rejonie baranki i zajączki były robione właśnie z masła. Wyroby wędliniarskie, jakieś pieczywo, ciasto. Dzisiaj większość koszyków to jest z marketów. Nawet na wsi, bo już nikt nie piecze chleba - mówi Szczepanik.
Więcej informacji o tradycjach wielkanocnych można znaleźć na naszej stronie internetowej w zakładce "Na Szczecińskiej Ziemi."
Zobacz także
![](../serwis_informacyjny/pliki/2017/2017-12-26_151429383710.jpg)
![](../serwis_informacyjny/pliki/2017/2017-12-24_151410680610.jpg)
![](../serwis_informacyjny/pliki/2018/2018-12-24_154563546010.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2019/thumb_480_0/2019-12-24_157716978210.jpg)
![](../serwis_informacyjny/pliki/2015/2015-12-24_1450955461.jpg)
![](../serwis_informacyjny/pliki/2018/377338/2018-09-16_153707333418.jpeg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2019/thumb_480_0/2019-12-21_157692196110.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2019/thumb_480_0/2019-12-18_157666983810.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2019/thumb_480_0/2019-12-15_157644193611.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2019/thumb_480_0/2019-12-15_157642079010.jpg)