Jesteś tym co jesz, a od tego co spożywamy zależy nasze zdrowie - mówił w "Rozmowie pod krawatem" w Radiu Szczecin dr Przemysław Rzodkiewicz, główny inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
Jednostka, której przewodzi, jest jak sam mówi - takim UOKIK-kiem od żywności.
- My sprawdzamy jakość, czyli co to jest jakość? Tożsamość, na przykład żeby wołowina była wołowiną, żeby oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia była oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia. Żeby produkty, to co o nich mówią producenci i handlowcy, żeby to było prawdą - mówi główny inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
Lista grzechów producentów jest dosyć długa - dodaje Rzodkiewicz.
- Począwszy od takiej dopuszczalnej w ramach wolności gospodarczej gry rynkowej i próby opakowania produktów spożywczych w bardzo taki sprytny przekaz marketingowy, który będzie przypisywał produktowi jakieś wyjątkowe cechy, których ten produkt nie ma - mówi Rzodkiewicz.
Główny inspektor odniósł się także do żywności, którą w magazynach i dyskontach dotknęła powódź.
- Woda niesie ze sobą szereg bardzo niebezpiecznych dla zdrowia bakterii, zanieczyszczeń. Zalanej żywności nie można spożywać. Chyba, że była szczelnie opakowana, jakieś konserwy, to wtedy można. W pozostałych przypadkach ta żywność jest po prostu zniszczona i nie nadaje się do spożycia - mówi główny inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
Całej audycji możecie wysłuchać na naszej podstronie.
- My sprawdzamy jakość, czyli co to jest jakość? Tożsamość, na przykład żeby wołowina była wołowiną, żeby oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia była oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia. Żeby produkty, to co o nich mówią producenci i handlowcy, żeby to było prawdą - mówi główny inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
Lista grzechów producentów jest dosyć długa - dodaje Rzodkiewicz.
- Począwszy od takiej dopuszczalnej w ramach wolności gospodarczej gry rynkowej i próby opakowania produktów spożywczych w bardzo taki sprytny przekaz marketingowy, który będzie przypisywał produktowi jakieś wyjątkowe cechy, których ten produkt nie ma - mówi Rzodkiewicz.
Główny inspektor odniósł się także do żywności, którą w magazynach i dyskontach dotknęła powódź.
- Woda niesie ze sobą szereg bardzo niebezpiecznych dla zdrowia bakterii, zanieczyszczeń. Zalanej żywności nie można spożywać. Chyba, że była szczelnie opakowana, jakieś konserwy, to wtedy można. W pozostałych przypadkach ta żywność jest po prostu zniszczona i nie nadaje się do spożycia - mówi główny inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
Całej audycji możecie wysłuchać na naszej podstronie.
Zobacz także
![](../serwis_informacyjny/pliki/2016/2016-12-10_148136749710.jpg)
![](../serwis_informacyjny/pliki/2018/2018-05-10_152593639910.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2019/thumb_480_0/2019-12-04_157544488610.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2019/thumb_480_0/2019-12-03_157536742210.jpg)
![](../serwis_informacyjny/pliki/2019/2019-11-14_157373374010.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2019/thumb_480_0/2019-12-02_157527330410.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2019/thumb_480_0/2019-12-02_157527209110.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2019/thumb_480_0/2019-11-29_157501290510.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2019/thumb_480_0/2019-11-29_157501286310.jpg)
![](../public/276/276_152649462510.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2019/thumb_480_0/2019-11-28_157493220210.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2019/thumb_480_0/2019-11-28_157492852410.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2019/thumb_480_0/2019-11-27_157484011010.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2019/thumb_480_0/2019-11-27_157484006010.jpg)
![](serwis_informacyjny/pliki/2019/thumb_480_0/2019-11-26_157475988910.jpg)