Aktywna sobota
Radio SzczecinRadio Szczecin » Aktywna sobota » Audycje
Aktywna Sobota
Aktywna Sobota
Dariusz Półgrabski.
Dariusz Półgrabski.
Żaneta Żelichowska z Marcelem i Niną.
Żaneta Żelichowska z Marcelem i Niną.
Aktywna Sobota cz.1 - Jemy, jemy, bo emocje nas zżerają. Ale co jemy?
Aktywna Sobota cz.2 - Płyniemy na pomoc i obalamy rywali
Co lubicie jeść podczas oglądania meczów? Dziś w Aktywnej Sobocie zajęliśmy się przekąskami. A że nie samą piłką żyje człowiek - sprawdziliśmy, czy charytatywny Spływ Odrą dla Sławka wystartował zgodnie z planem. Było też o brazylijskim ju-jitsu.

Jak przetrwać mundial, żeby było nie tylko smacznie, ale też zdrowo? O tym mówily nasze ekspertki: doktor Karina Ryterska z Zakładu Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego
Uniwersytetu Medycznego oraz Agata Osys z restauracji 5 Smaków. Przepisy Agaty na mundialowe przekąski znajdziecie poniżej.

W drugiej godzinie łączyliśmy się z Rafałem Gmiterem, który razem z kolegami pokonuje kajakiem Odrę, aby zebrać pieniądze na leczenie i rehabilitację 12-letniego Sławka Wojciechowskiego z Morzyczyna. W studiu był z nami Dariusz Półgrabski z ekipy West Side Szczecin, która wymyśliła akcję Spływ Odrą dla Sławka.
Byli z nami także młodzi i zdolni zawodnicy brazylijskiego ju-jitsu - rodzeństwo Nina (8 lat) i Marcel (10 lat) Żelichowscy oraz ich mama Żaneta Żelichowska, która jest jednocześnie jedną z organizatorek zawodów Trzy Korony BJJ. Mówiliśmy nie tylko o zawodach, ale przede wszystkim o tym, dlaczego fajnie jest trenować ju-jitsu.

MUNDIALOWE PRZEPISY AGATY OSYS

Marynowany, pieczony bób

1 kg bobu
Majeranek
Sól
Pieprz
Oliwa
Mięta
Sok wyciśnięty z jednej cytryny.
Bób gotujemy ok. 15 minut. Studzimy. Obieramy. Marynujemy w oliwie, soku z cytryny i przyprawach. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pieczemy na wyłożonej pergaminem blasze 20-25 minut.

"Nuggetsy" ze świeżych ogórków i kalarepy z dipem miętowym

8 ogórków gruntowych
1 kalarepa
Świeży lubczyk
Sól, pieprz
Pieprz ziołowy
Kurkuma
300 g mąki orkiszowej
100 g mąki z ciecierzycy
200 ml mleka
1 jajo
Świeża mięta
Jogurt naturalny

Ogórki i kalarepę obieramy. Ogórki dzielimy na ćwiartki, kalarepę kroimy w słupki wielkości ćwiartek ogórków. Dodajemy sól, pieprz, posiekany drobno lubczyk, skrapiamy olejem. Odstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy ciasto
Jajo łączymy z mlekiem i mąkami, łyżeczką kurkumy, łyżeczką pieprzu ziołowego, na koniec dodajemy szczyptę soli.
Dajemy 5 minut odpocząć ciastu. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, oleju potrzebujemy ciut więcej, tak żeby nasze "nuggetsy" zanurzyły się do połowy. Warzywa obtaczamy w cieście i kładziemy na rozgrzany olej, smażymy po trzy minuty z jednej i drugiej strony, do uzyskania złotobrązowego koloru.
W miseczce łączymy sok z jednej cytryny, posiekaną świeżą miętę, jogurt, sól i pieprz.
Upieczone warzywa podajemy z dipem.

Rzodkiewki z prażonym słonecznikiem i szczypiorkiem

Pęczek rzodkiewek
Pęczek szczypioru
Garść pestek słonecznika
Mielona kolendra
Sól, pieprz
Olej lub oliwa
Ocet jabłkowy

Rzodkiewki myjemy, dzielimy na ćwiartki. Słonecznik prażymy na suchej patelni, dodajemy do rzodkiewki wraz z posiekanym szczypiorkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem i mieloną kolendrą, skrapiamy octem i olejem lub oliwą.

Smacznego!
 

Zobacz także

2020-05-02, godz. 07:49 Co był pierwsze: joga czy rower, czyli Rowerowa Joginka Gościem Aktywnej Soboty była Monika Leszko, która na Instagramie prowadzi profil Rowerowa Joginka. Tam dzieli się i zaraża innych swoimi aktywnościami, a… » więcej 2020-03-02, godz. 16:09 Złomem do Turcji, czyli Polonez Caro jedzie dla dzieci Naszymi gośćmi byli Lucyna Dunajska i Tomasz Badocha czyli Z1FSO Złombol Team. Szczecinianie zamierzają wystartować w tegorocznej edycji charytatywnego rajdu… » więcej 2020-02-15, godz. 06:51 Razem dookoła świata, czyli podróż dla żony Jadwiga i Ryszard Tunkiewiczowie w marcu ruszają w podróż dookoła świata. Oboje w tym roku kończą 70 lat. O planowaniu, marzeniach i ich spełnianiu opowiadali… » więcej 2020-02-07, godz. 21:20 Królowie boksu, czyli rodzinna droga na Olimp O sukcesach, treningach, planach i o tym, dlaczego warto trenować boks rozmawialiśmy z trenerem Radosławem Królem i dyrektorem ds marketingu Mariuszem Grabowskim… » więcej 2020-02-07, godz. 21:04 New York, New York, czyli marzenia spełniają się w biegu Henryk Rusiecki to biegacz nietuzinkowy. Szczecinianin już dwa razy ukończył nowojorski maraton i w swojej kategorii wiekowej osiągnął najlepszy rezultat… » więcej 2020-01-23, godz. 19:03 Rozpocząć rok w dobrym stylu, czyli co w modzie piszczy Co ubrać i jaki makijaż zrobić na karnawałowe bale czy studniówkę? Jak mądrze korzystać z wyprzedaży? O tym wszystkim rozmawialiśmy ze stylistką Sylwią… » więcej 2019-12-29, godz. 23:10 Strzelać czy nie, czyli Sylwester zwierząt Co roku wraca temat fajerwerków i zwierząt - zarówno tych domowych, jak i dzikich. Jak one odczuwają nasze głośne świętowanie? O tym mówili Marzena Białowolska… » więcej 2019-12-29, godz. 23:05 40 lat minęło, czyli biegowe urodziny pana Czesława Czesław Wiśniewski zaczął biegać dokładnie 1 stycznia 1980 roku. 1 stycznia 2020 podczas Szczecińskiego Biegu Noworocznego będzie świętował swój jubileusz… » więcej 2019-09-10, godz. 08:12 Ruszyły nabory do szkółek tenisowych SKT Zajęcia dla dzieci i dorosłych. Dla początkujących i zaawansowanych. Czym są szkółki tenisowe, kto może się do nich zapisać i co daje gra w tenisa -… » więcej 2019-09-01, godz. 10:53 Przejażdżka z Kubicą, czyli o niezwykłej pasji Krzysztofa Zaremby Na co dzień polityk, poseł Prawa i Sprawiedliwości. Krzysztof Zaremba opowiedział nam o swojej pasji, jaką jest motoryzacja. I o swoim spotkaniu z Robertem… » więcej
12345