Aktywna sobota
Radio SzczecinRadio Szczecin » Aktywna sobota » Audycje
Aktywna Sobota
Aktywna Sobota
Dariusz Półgrabski.
Dariusz Półgrabski.
Żaneta Żelichowska z Marcelem i Niną.
Żaneta Żelichowska z Marcelem i Niną.
Aktywna Sobota cz.1 - Jemy, jemy, bo emocje nas zżerają. Ale co jemy?
Aktywna Sobota cz.2 - Płyniemy na pomoc i obalamy rywali
Co lubicie jeść podczas oglądania meczów? Dziś w Aktywnej Sobocie zajęliśmy się przekąskami. A że nie samą piłką żyje człowiek - sprawdziliśmy, czy charytatywny Spływ Odrą dla Sławka wystartował zgodnie z planem. Było też o brazylijskim ju-jitsu.

Jak przetrwać mundial, żeby było nie tylko smacznie, ale też zdrowo? O tym mówily nasze ekspertki: doktor Karina Ryterska z Zakładu Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego
Uniwersytetu Medycznego oraz Agata Osys z restauracji 5 Smaków. Przepisy Agaty na mundialowe przekąski znajdziecie poniżej.

W drugiej godzinie łączyliśmy się z Rafałem Gmiterem, który razem z kolegami pokonuje kajakiem Odrę, aby zebrać pieniądze na leczenie i rehabilitację 12-letniego Sławka Wojciechowskiego z Morzyczyna. W studiu był z nami Dariusz Półgrabski z ekipy West Side Szczecin, która wymyśliła akcję Spływ Odrą dla Sławka.
Byli z nami także młodzi i zdolni zawodnicy brazylijskiego ju-jitsu - rodzeństwo Nina (8 lat) i Marcel (10 lat) Żelichowscy oraz ich mama Żaneta Żelichowska, która jest jednocześnie jedną z organizatorek zawodów Trzy Korony BJJ. Mówiliśmy nie tylko o zawodach, ale przede wszystkim o tym, dlaczego fajnie jest trenować ju-jitsu.

MUNDIALOWE PRZEPISY AGATY OSYS

Marynowany, pieczony bób

1 kg bobu
Majeranek
Sól
Pieprz
Oliwa
Mięta
Sok wyciśnięty z jednej cytryny.
Bób gotujemy ok. 15 minut. Studzimy. Obieramy. Marynujemy w oliwie, soku z cytryny i przyprawach. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pieczemy na wyłożonej pergaminem blasze 20-25 minut.

"Nuggetsy" ze świeżych ogórków i kalarepy z dipem miętowym

8 ogórków gruntowych
1 kalarepa
Świeży lubczyk
Sól, pieprz
Pieprz ziołowy
Kurkuma
300 g mąki orkiszowej
100 g mąki z ciecierzycy
200 ml mleka
1 jajo
Świeża mięta
Jogurt naturalny

Ogórki i kalarepę obieramy. Ogórki dzielimy na ćwiartki, kalarepę kroimy w słupki wielkości ćwiartek ogórków. Dodajemy sól, pieprz, posiekany drobno lubczyk, skrapiamy olejem. Odstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy ciasto
Jajo łączymy z mlekiem i mąkami, łyżeczką kurkumy, łyżeczką pieprzu ziołowego, na koniec dodajemy szczyptę soli.
Dajemy 5 minut odpocząć ciastu. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, oleju potrzebujemy ciut więcej, tak żeby nasze "nuggetsy" zanurzyły się do połowy. Warzywa obtaczamy w cieście i kładziemy na rozgrzany olej, smażymy po trzy minuty z jednej i drugiej strony, do uzyskania złotobrązowego koloru.
W miseczce łączymy sok z jednej cytryny, posiekaną świeżą miętę, jogurt, sól i pieprz.
Upieczone warzywa podajemy z dipem.

Rzodkiewki z prażonym słonecznikiem i szczypiorkiem

Pęczek rzodkiewek
Pęczek szczypioru
Garść pestek słonecznika
Mielona kolendra
Sól, pieprz
Olej lub oliwa
Ocet jabłkowy

Rzodkiewki myjemy, dzielimy na ćwiartki. Słonecznik prażymy na suchej patelni, dodajemy do rzodkiewki wraz z posiekanym szczypiorkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem i mieloną kolendrą, skrapiamy octem i olejem lub oliwą.

Smacznego!
 

Zobacz także

2018-07-06, godz. 21:11 Sezon ogórkowy, czyli jak zrobić najlepsze kiszeniaki (AS 07.07.2018) Bogate w witaminy, są naturalnymi probiotykami, ale przede wszystkim są smaczne i wielu nie wyobraża sobie bez nich polskiej kuchni. Jak zrobić idealne? Poznajcie… » więcej 2018-07-01, godz. 22:56 Kiedy grzmi i błyska, czyli o układach w zachodniopomorskim klimacie (AS 30.06.2018) Ściganie burz może być pasją. Ale warto też wiedzieć, jak zachować się, kiedy nadciąga burza. O burzach, tornadach, burzowych mitach i specyfice klimatu… » więcej 2018-07-01, godz. 22:52 Po co ciągnąć psa na plażę, czyli wakacje na czterech łapach (AS 30.06.2018) Wiele nadmorskich miejscowości ma specjalne psie plaże. Jak spędzać czas na plaży z psem, aby było to dla niego przyjemne i bezpieczne? O tym mówiły… » więcej 2018-07-01, godz. 22:40 Aktywne pstrykanie, czyli jak zrobić idealne zdjęcie z wakacji (AS 30.06.2018) Jak wakacje, to i zdjęcia. Na tle zabytków, pięknych krajobrazów, atrakcji. Jak fotografować, aby zdjęcia zachwycały i były pamiątką na lata? Słuchaczom… » więcej 2018-07-01, godz. 22:31 Bądź aktywny na Bulwarach, czyli o tym, jak przejść na jasną stronę mocy (AS 30.06.2018) Wierzą, że sport to recepta na to, aby odciągnąć ludzi od używek. Na szczecińskich Bulwarach tańczą, rzucają frisbee, ćwiczą jogę i tai-chi. O… » więcej 2018-07-01, godz. 22:17 Kalistenika, czyli piękno i siła na szczecińskich placach (AS 30.06.2018) W każdą niedzielę spotykają się w kilku miejscach Szczecina i pokazują innym piękno kalisteniki. Ekipa "Trenuję, bo lubię" przekonuje, że to ćwiczenia… » więcej 2018-07-01, godz. 22:00 Czas na Trzebież, czyli co pływa w Zalewie i historia pewnej pomyłki (AS 30.06.2018) Ten weekend to dla mieszkańców gminy Police (i nie tylko) plenerowa impreza Czas na Trzebież. Nie mogło i nas tam zabraknąć. Specjalnie dla Aktywnej… » więcej 2018-05-12, godz. 14:00 Kajakiem, aby pomóc i maskotki szczecińskich drużyn, czyli jak się bawić, to się bawić... Dużo się działo w naszym studiu. Było o charytatywnym spływie kajakowym (do którego cały czas można dołączyć), a zbiórka na Gryfusię, czyli maskotkę… » więcej 2018-05-06, godz. 12:02 Niebiesko mi, kolorowo, czyli o smerfobiegaczach i wiosłujących na stojąco To była najsmerfniejsza Aktywna Sobota! Odwiedzili nas smerfobiegacze, którzy przebierają się w dobrym celu. A potem wskoczyliśmy na SUPy. Smerfobiegacze… » więcej 2018-05-05, godz. 13:19 Aktywna Sobota w czwartek, czyli Dni Gryfina 2018 i IV Transgraniczny Festiwal Biegowy Tym razem przez pięć godzin nadawaliśmy na żywo prosto z Nabrzeża w Gryfinie. 3 maja to trzeci dzień Dni Gryfina z mnóstwem atrakcji i IV Transgranicznym… » więcej
56789