Dlaczego łosoś jest zdrowy?
Na pewno zdajesz sobie sprawę z tego, że łosoś to zdrowa ryba, ale czy wiesz dlaczego? To jedna z ryb najbogatszych w kwasy omega-3. Są to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które powinniśmy dostarczać wraz z dietą, ponieważ nasz organizm nie jest w stanie wytwarzać ich samodzielnie. Dwie porcje tej królewskiej ryby w tygodniu zaspokajają w pełni zapotrzebowanie na te składniki. Poza tym łosoś to bogate źródło lekkostrawnego białka. Dostarcza wielu witamin – głównie z grupy B, w tym B6 i B12, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. W łososiu znajdują się też witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – A, E i D. Ryba ta jest również doskonałym źródłem potasu, fosforu, selenu, żelaza i jodu.
Właściwości prozdrowotne łososia:
-
wspiera pracę mózgu i funkcjonowanie układu nerwowego;
-
wspiera pracę serca i układu krążenia;
-
poprawia profil lipidowy – obniża poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów;
-
wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego;
-
obniża stany zapalne organizmu;
-
wpływa na układ kostno-stawowy;
-
przyspiesza gojenie się ran;
-
poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci.
Dania na co dzień z łososiem wędzonym w roli głównej
Coraz chętniej sięgamy po potrawy lekkie, pożywne i szybkie do przygotowania. Na co dzień świetnie sprawdza się więc wędzony łosoś w połączeniu z sezonowymi warzywami i owocami – jest gotowy do spożycia, nie trzeba poddawać go obróbce termicznej, dodaje potrawom wyrazistego charakteru. Pasuje do wielu dań: sałatek, kanapek, tortilli, makaronów. Przygotujesz z niego eleganckie przekąski na letnie przyjęcia oraz wyśmienite śniadania, obiady i kolacje. Jeśli szukasz inspiracji na lekkie posiłki z rybą, zajrzyj na stronę łosoś przepisy, gdzie znajdziesz mnóstwo pomysłów na dania z wędzonym łososiem.
Wędzony łosoś to świetny dodatek do kolorowych kanapek na codzienne śniadania. Potrafi zamienić nudną kromkę chleba w pyszny i pełnowartościowy posiłek. Posmaruj ulubione pieczywo serkiem kremowym i ułóż na nim plasterki wędzonego łososia. Na wierzchu posyp koperkiem i podaj z pomidorkami koktajlowymi. Na obiad przygotuj pożywną sałatkę makaronową z wędzonym łososiem, a na kolację wrapy z tortilli z łososiem i warzywami.
Rollsy z łososiem - na każdą okazję
Przygotowanie tego szybkiego i lekkiego dania, do którego idealnie pasuje łosoś MOWI, nie powinno nikomu sprawić trudności. Zajmie Ci to nie więcej niż 20 minut. Rollsy z łososiem sprawdzą się jako przekąska, lekka kolacja lub efektowny finger food na letnią imprezę. Zobacz, jak łatwo je zrobić.
Składniki na 4 porcje:
-
Łosoś wędzony na zimno MOWI – 2 opakowania (8 plastrów);
-
Rukola – kilkanaście gałązek;
-
Ser cheddar – 100 g;
-
Jabłko – 1 sztuka;
-
Ogórek – 1/2 sztuki;
-
Mango – 1/2 sztuki;
-
Chili – 1/2 łyżeczki;
-
Cytryna – 1/2 sztuki;
-
Cukier – 1 łyżeczka;
-
Orzechy laskowe – 1 łyżka;
-
Sól – do smaku.
Sposób przygotowania:
Ser cheddar, jabłko i ogórka pokrój w umiarkowanie cienkie i podłużne słupki. Mango obierz i pokrój w drobną kostkę. Orzechy laskowe posiekaj.
Słupki z sera, jabłka i ogórka podziel na 8 równych porcji. Dodaj do nich także listki rukoli i postaraj się, żeby składniki w każdej porcji występowały w podobnych ilościach. Każdą porcję owiń w plaster łososia MOWI.
Mango zmiksuj z chili, sokiem z cytryny, cukrem i solą. Tak przygotowany sos mango-chili, doskonale podbije smak i kolor rollsów z łososiem. Podawaj z posiekanymi orzechami. Do tej potrawy pasują też listki świeżej kolendry.