Radio SzczecinRadio Szczecin » Artykuły sponsorowane
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz

Zmywarka gastronomiczna jest obowiązkowym elementem wyposażenia każdej restauracji, hotelu czy firmy cateringowej. Dobrze wybrany sprzęt gwarantuje nie tylko najwyższą jakość higieny, ale przede wszystkim oszczędność czasu, pieniędzy oraz optymalizację pracy personelu. Jak wybrać najlepszą zmywarkę do restauracji? Jakie cechy powinna posiadać zmywarka HoReCa?

Rodzaje zmywarek gastronomicznych

Każda restauracja, hotel czy firma cateringowa ma swoją specyfikę. Wiedzą o tym producenci zmywarek gastronomicznych, którzy oferują sprzęty odpowiadające na potrzeby zarówno małych kawiarni, jak i wielkich, hotelowych restauracji. Stając przed zakupem zmywarki gastronomicznej do restauracji należy najpierw wybrać odpowiedni rodzaj urządzenia. Jakie są rodzaje zmywarek gastronomicznych?

  • Zmywarka gastronomiczna uniwersalna - jest to najczęściej stosowany rodzaj zmywarko-wyparzarki gastronomicznej, dedykowany zwłaszcza niewielkim restauracjom oraz barom. Jak nazwa wskazuje, jest to sprzęt uniwersalny, który nada się zarówno do mycia szkła, sztućców, jak i talerzy.

  • Zmywarka gastronomiczna podblatowa – najczęściej jest to zmywarka do szkła (wówczas nie posiada górnego ramienia myjącego) lub zmywarka uniwersalna. Doskonale sprawdza się w pubach, kawiarniach oraz cukierniach.

  • Zmywarka kapturowa – duża zmywarka gastronomiczna dedykowana do większych lokali: hoteli, domów weselnych, firm cateringowych czy dużych restauracji. Otwierana z góry, nadaje się do mycia szkła, talerzy, ale także patelni, garnków czy dzierży. Aby móc w pełni wykorzystać potencjał tego urządzenia, konieczne jest zakupienie stołów załadowczych i wyładowczych.

  • Zmywarka do tac i garnków – jak sama nazwa wskazuje, zmywarka dedykowana do tac i garów. Posiada bardzo mocne pompy myjące, które doskonale radzą sobie nawet z najtrudniejszymi zabrudzeniami. W zależności od potrzeb może występować w różnych rozmiarach: od koszy w wymiarach 600x500mm i wysokości wsadu 400mm aż po kosze wielkości 1320x700mm i wysokość wsadu do 850mm.

  • Zmywarka tunelowa – przeznaczona dla dużych restauracji hotelowych, stołówek wojskowych czy szpitali. Dzięki zmywarce tunelowej można z łatwością umyć setki, a nawet tysiące naczyń dziennie. Składa się z różnych modułów, a jej długość osiąga nawet kilka metrów. Choć koszt tego sprzętu jest bardzo wysoki, jest to urządzenie całkowicie niezawodne w największych lokalach gastronomicznych.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze zmywarki do restauracji?

Gdy już wybierze się rodzaj zmywarki gastronomicznej, który najbardziej odpowiada potrzebom konkretnej restauracji, należy zwrócić uwagę na kilka istotnych aspektów. Pierwszym z nich jest rozmiar urządzenia. Ma to ogromne znaczenie z dwóch powodów. Po pierwsze sprzęt powinien być dopasowany rozmiarem do ilości obsługiwanych klientów. Korzystanie ze zmywarki wypełnionej jedynie do połowy nie ma sensu, podobnie jak zakup urządzenia, które nie jest w stanie pomieścić odpowiedniej ilości naczyń. Po drugie, ważna jest również ilość miejsca, jakie można zagospodarować na ten sprzęt w kuchni lokalu. Jeśli kuchnia jest ciasna, zbyt duża zmywarka może wpływać negatywnie na ergonomię w miejscu pracy.

Warto zwrócić uwagę również na rodzaj zasilania oraz umiejscowienie odpływu. Zmywarki podblatowe zwykle zasilane są prądem 230V, a większe urządzenia – 400V. Większość urządzeń posiada odpływ grawitacyjny, który powinien znajdować się nie wyżej niż 10 cm od podłogi. Jeśli jest inaczej, konieczne będzie zastosowanie pompy spustowej lub zakup podstawy pod urządzenie.

Każda zmywarka do restauracji ma również określoną gwarantowaną oszczędność energetyczną. Warto uwzględnić kwestię oszczędności zmywarki przy zakupiewybór tańszego sprzętu może być jedynie pozorną oszczędnością, z kolei zakup droższej zmywarki może zwrócić się po kilku miesiącach, dzięki obniżeniu zużycia wody, energii elektrycznej oraz detergentów i nabłyszczaczy.

Szukając bardziej uniwersalnej zmywarko-wyparzarki do swojego lokalu warto zwrócić uwagę również na różne programy mycia. Możliwość dopasowania temperatury oraz długości programu mycia czyni urządzenie znacznie lepiej dopasowane do potrzeb konkretnej restauracji.

Artykuły sponsorowane

12345
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty