Dlaczego warto planować zakupy?
Planowanie zakupów i posiłków pozwala nam na oszczędność czasu – idąc do sklepu z przygotowaną listą zakupów na tydzień, spędzamy w nim mniej czasu, ponieważ zaplanowane we właściwy sposób zakupy trwają krócej.
Planowanie zakupów to także oszczędność pieniędzy. Nie marnujemy bowiem jedzenia, którego nie zjadamy. Mając zaplanowane posiłki, zdrowiej się też odżywiamy, bo mamy więcej czasu na przemyślenie, jakie danie są korzystne dla naszego organizmu.
Co ile robić zakupy spożywcze?
Niektórzy robią zakupy codziennie inni co drugi dzień, jeszcze inni co tydzień, a są też tacy, którzy niechętnie chodzą do marketów i pojawiają się tam co 2 tygodnie.
Robienie zakupów zbyt często nie jest dobrym pomysłem. Jeśli chodzimy do sklepu codziennie tylko po to, by teoretycznie dokupić jedną potrzebną rzecz, kończy się to często skuszeniu nas przez produkty na półkach i kupieniu zamiast jednego wielu innych.
Z kolei zbyt rzadko robione zakupy utrudniają właściwe ich planowanie i zmuszają nas do dźwigania dużej ilości produktów, co nie jest bez szkody dla kręgosłupa, a ponadto wymaga ogromnej ilości miejsca do przechowywania i bardzo pojemnej lodówki.
Najlepiej jest zakupy robić raz w tygodniu. Przez ten czas większość produktów już zużyjemy i na naszej liście znajdzie się już spora ich ilość. Jednocześnie możemy brakujące artykuły dość szybko uzupełnić. Czekanie przez kilkanaście dni na zakupy, szczególnie jeśli potrzebujemy soli, herbaty albo papieru toaletowego, mogłoby okazać się dość uciążliwe.
Lista zakupów podstawą planowania zakupów
Planowanie posiłków polega na przemyśleniu tego, co będziemy jeść w bieżącym tygodniu i podjęciu decyzji na podstawie ilości czasu, jaką możemy poświęcić na gotowanie oraz posiadanego budżetu. Gdy znajdziemy już pomysły na jadłospis na tydzień, należy przygotować listę zakupów i spisać na niej potrzebne produkty.
Przejrzyj zawartość lodówki i szafek
Planowanie zakupów na cały tydzień warto przeprowadzić na podstawie zawartości lodówki i szafek. W pierwszej kolejności należałoby zaplanować posiłki złożone z produktów spożywczych posiadających krótki okres ważności, następnie zrobione z reszty tych, które już mamy i dopiero na końcu dania złożone z produktów, jakie planujemy zakupić. Nie marnuj starszych produktów, wykorzystaj je, nie wyrzucaj resztek i naucz się je wykorzystywać.
Zaplanuj menu na cały tydzień
Planując menu na cały tydzień, warto sprawdzić gazetki promocyjne i strony internetowe sieci handlowych, jakie są aktualne promocje. Dobrze jest też zastanowić się, które potrawy lubimy tak bardzo, że mogą powtarzać się one częściej w naszym jadłospisie.
Gdy wymyślimy tygodniowy zestaw potraw, musimy sprawdzić, co jest do nich niezbędne. Ze składników, które potrzebujemy, tworzymy listę zakupów.
Warto mieć też w zapasie jedno standardowe danie ratunkowe, które umiemy szybko przygotować, zawsze nam wychodzi i produkty do niego są łatwo dostępne np. ryż z warzywami.
Resztek dania z jednego dnia możemy użyć w kolejnych. Konsekwentne planowanie zakupów na cały tydzień pozwala wybierać dania zdrowe i niskokaloryczne.
Spisz listę zakupów w telefonie lub na papierze
Dla niektórych osób sporządzenie listy zakupów to 10 minut i potrafią zrobić to błyskawicznie nawet na skrawku kartki. Dla innych jest to trudne zadanie, ponieważ zapominają ciągle o najważniejszych produktach. Właśnie dla nich przeznaczone są aplikacje do tworzenia spisu zakupów.
Ponieważ telefon zazwyczaj mamy zawsze przy sobie, aplikacja do planowania zakupów pozwala nam wpisać na nią każdy produkt w każdym momencie, kiedy on tylko nam się przypomni. Z taką gotową listą udajemy się później do sklepu i nie pozwala nam ona zapomnieć o kupieniu wszystkich składników niezbędnych do najbliższego obiadu.
Planowanie zakupów — O czym warto pamiętać?
Dla wszystkich, którzy chcą zoptymalizować robienie tanich, zdrowych i rozsądnych sprawunków, przygotowaliśmy wskazówki, jak robić zakupy.
Jeśli nie chcemy dopuścić do zanieczyszczenia naszej planety jednorazowymi opakowaniami, dobrze jest zabierać ze sobą do sklepu wielorazowe torby i własne opakowania na produkty. Można też zakupy wkładać do wcześniej przygotowanego kartonu. Doskonale sprawdza się on na owoce i warzywa. Warto też zabierać ze sobą pojemniki na wędlinę, ser czy na różne produkty na wagę.
Aby zapłacić za zakupy mniej, korzystajmy z wyprzedaży produktów o krótkim terminie. Często markety sprzedają taniej rzeczy, którym kończy się termin ważności, jednak są one jeszcze dobre i bezpieczne do spożycia.
Produkty przechowujmy zgodnie z zaleceniami producenta i nie zapominajmy o właściwej organizacji lodówki. Artykuły z krótkim terminem ważności trzymamy w niej w zasięgu wzroku.
Natomiast kupując produkty droższe, upewnijmy się, czy nie przepłacamy i czy naprawdę są one warte swojej ceny.
Z kolei poznanie zawartości każdego z kupowanych artykułów jest możliwe przez sprawdzenie składu na etykiecie, gdzie zwykle znajdują się tabele pokazujące procentową zawartość różnych składników, na które warto zwracać uwagę.
Nie róbmy nigdy zakupów będąc głodnym. Uczucie głodu wpływa na większą liczbę zakupionych produktów.
Potrzebnych artykułów szukajmy nie tylko na wysokości swojego wzroku, gdzie zamieszczane są produkty najdroższe i najbardziej promowane. Na dolnych półkach znajdziemy bowiem wiele równie dobrych, a często znacznie tańszych artykułów.
Korzystnie jest też kupować produkty z długim terminem ważności w większych opakowaniach.