Radio SzczecinRadio Szczecin » Artykuły sponsorowane
reklama
Zobacz
reklama
Zobacz
reklama
Zobacz
autopromocja
Zobacz

Patelnia ceramiczna jest bardzo trwała i może służyć przez wiele lat. Niestety, ma też kilka niedoskonałości, które niekiedy psują komfort przygotowywania posiłków. Jakie wady i zalety ma patelnia ceramiczna i do przyrządzenia jakich potraw można ją wykorzystać?

Czym charakteryzują się patelnie ceramiczne?

Patelnia ceramiczna znana jest od dawna, jednak dopiero od kilku lat zyskuje coraz większą popularność. Jest to produkt polecany wszystkim miłośnikom ekologii i zdrowego żywienia przez wzgląd na zastosowanie do jego produkcji takich materiałów, jak naturalne minerały i gliny, które nie szkodzą środowisku, a co za tym idzie, nie są szkodliwe dla ludzi.

Dania smażone bez tłuszczu nie przywierają do dna oraz nie tracą cennych witamin i mikroelementów. Pod wpływem działania temperatury powłoka nie wytwarza żadnych toksyn i nie wchodzi w reakcję z pożywieniem. Dno patelni najczęściej wykonane jest z aluminium lub ze stali. Połączenie jednego z tych materiałów i powłoki ceramicznej sprawia, że konstrukcja jest lekka i wytrzymała.


Zalety patelni ceramicznych

Patelnie z powłoką ceramiczną są odporne na wysokie temperatury, jednak warto chronić ja przed przegrzaniem, gdyż może to skutkować przywieraniem żywności do dna oraz przebarwieniami.

Do mieszania dań na patelni ceramicznej zalecane jest korzystanie z drewnianych lub silikonowych akcesoriów kuchennych. Pozwoli to na uchronienie patelni przez zniszczeniem. Odporna na zarysowania patelnia ceramiczna nagrzewa się równomiernie. Ciepło jest rozprowadzane bardzo szybko. Podczas smażenia niepotrzebne jest użycie całej mocy palnika, wystarczy niewielki ogień, aby naczynie nagrzało się do odpowiedniej temperatury.

Patelnie ceramiczne polecane są do wszystkich typów kuchenek. Są one dostępne w szerokiej gamie kolorów, dzięki czemu można wybrać model, który najlepiej przypadnie do gustu użytkownika i będzie idealnie pasował do wnętrza kuchni.


Wady patelni ceramicznej

Wydawać się może, że patelnia ceramiczna to naczynie idealne, lecz ma ono również swoje wady. Naczynie to ma gładką i śliską powłokę, dzięki czemu jest łatwe w czyszczeniu, lecz zazwyczaj nie można go myć w zmywarce. Niezalecane jest też stosowanie szczotek i druciaków do mycia, a wskazane jest używanie miękkiej gąbki lub szmatki. Przed umyciem naczynie musi być całkowicie wystudzone.

Dopuszczalne jest beztłuszczowe przyrządzanie potraw, jednak warto pamiętać, że całkowita rezygnacja z tłuszczu sprawia, że powłoka ceramiczna znacznie szybciej się wyciera. Ryba czy warzywa usmażone na patelni ceramicznej smakują wyśmienicie, lecz jajecznica lub naleśniki mogą się przypalać.

patelniak

Ceramiczne patelnie należy przechowywać bardzo ostrożnie. Muszą one być oddzielone od innych naczyń kuchennych papierową serwetką lub ręcznikiem, gdyż ich bezpośredni kontakt z innymi garnkami może je uszkodzić.

Patelnie ceramiczne mają wiele zalet i są bardzo chętnie wybierane przez polskich konsumentów. Pomimo kilku wad, produkt ten jest dobry i tani, dlatego spełnia on oczekiwania niejednego amatora zdrowego gotowania.

Artykuły sponsorowane

12345
reklama
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty