Radio SzczecinRadio Szczecin » Artykuły sponsorowane
Autopromocja
Zobacz
Reklama
Zobacz
Reklama
Zobacz

Białko jest jednym z najchętniej wybieranych suplementów diety, zwłaszcza przez osoby trenujące siłowo. To także produkt uzupełniający niedobory białka w diecie, np. u wegan i wegetarian. Poznaj 3 podstawowe rodzaje tego suplementu i dowiedz się, który spośród nich warto stosować!

Wybór białka w proszku zależy od wielu czynników, dlatego nie sposób faworyzować wyłącznie jednego rodzaju. Wymienia się koncentrat, hydrolizat i izolat białka, a każdy z nich na swoje zalety i przeznaczony jest dla określonej grupy konsumentów. Poznaj je bliżej, aby móc świadomie wybrać ten, który najbardziej odpowiada Twoim potrzebom!

Koncentrat białka serwatkowego (WPC)

Koncentraty białka serwatkowego są najtańszą opcją, a zawartość czystego białka oscyluje w nich na poziomie 75%. Pozostałymi składnikami są węglowodany oraz tłuszcze, dlatego produkt jest bardzo dobrym nośnikiem smaku. Powstaje poprzez filtrację i suszenie białek mlecznych. Białko WPC to idealne uzupełnienie diety wegan i wegetarian, a także seniorów, którzy często zmagają się z niedoborami aminokwasów i pełnowartościowych białek. To także dobra opcja, aby w niedrogi sposób rozpocząć przygodę z suplementacją, jeśli dopiero zaczynasz ćwiczyć.

Izolat białka serwatkowego (WPI)

Izolat białka serwatkowego po filtracji i suszeniu białek mlecznych zostaje dodatkowo poddany mikrofiltracji, która usuwa większość węglowodanów i tłuszczów. Dlatego zawartość czystego białka w tym produkcie wynosi nawet 92%. To rozwiązanie idealne dla osób odchudzających się, które dążą do jak największego wykluczenia składników tłuszczowych w swojej diecie. Izolat świetnie sprawdzi się w przypadku każdej osoby trenującej siłowo, chcącej dostarczyć do organizmu zwiększonej dawki dobrze wchłanianego się białka. Docenią go także osoby na diecie niskowęglowodanowej lub ketogenicznej, ze względu na niską zawartość węglowodanów.

Suplementacja aminokwasów – EAA czy BCAA? Przekonaj się!

Hydrolizat białka serwatkowego (WPH)

Hydrolizat to najczystsza forma odżywki białkowej, ale jednocześnie i najdroższa. Sięgają po nią sportowcy i osoby od lat trenujące, które mają dużą świadomość z zakresu uzupełniania diety. Czas trawienia tego białka jest na tyle krótki, że aminokwasy zaczynają wchłaniać się już w jamie ustnej. Zawartość czystego białka w hydrolizacie wynosi nawet 95-96%! Cechą charakterystyczną suplementacji jest wydłużenie czasu między napadami głodu – hydrolizat zaspokaja apetyt i pozwala dłużej odczuwać sytość. Gwarantuje bardzo szybką regenerację mięśni oraz poprawia siłę i rozrost tkanki mięśniowej.

Czy warto suplementować białko w proszku?

Zapotrzebowanie organizmu na białko wzrasta wraz z każdym kolejnym treningiem. Często nie jest możliwe pokrycie go za pomocą diety – wówczas warto rozważyć suplementację. Związek ten jest niezbędny nie tylko do budowania masy mięśniowej, ale i do wzmacniania mięśni czy kości, regeneracji tkanek oraz poprawy odporności. Z tego względu białko w proszku sprawdzi się także w diecie osób nieuprawiających sportu, jednak niedostarczających odpowiedniej jego ilości wraz z dietą.

Artykuły sponsorowane

Reklama
Zobacz
Autopromocja
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty