Radio SzczecinRadio Szczecin » Artykuły sponsorowane
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz

Chcesz urozmaicić swoje posiłki? Warto skierować swój wzrok ku Azji! Sprawdź, jakie produkty warto sprawdzić i jak najlepiej je wykorzystać.

Azja to bogactwo unikalnych smaków. Oto produkty, które warto mieć w swoim domu!

Nie ma żadnego przypadku w tym, że azjatycka kuchnia cieszy się tak wielką popularnością. Każdy kraj ma do zaoferowania coś naprawdę unikalnego, a intensywność i wyrazistość poszczególnych produktów jest w stanie odmienić każde danie. Wiele smaków z powodzeniem odnajdzie się także w europejskich kuchniach. Mogą być fantastycznym urozmaiceniem, gdy chcesz przełamać kulinarną rutynę.

Znalezienie wysokiej jakości azjatyckich produktów nie jest obecnie problemem. Przykładem są, chociażby takie sklepy, jak Kuchnie Świata. Na jakie elementy warto jednak postawić, jeśli dopiero odkrywasz kulinarne bogactwo Azji? Oto siedem unikalnych propozycji!

Sos sojowy

To sztandarowy produkt, który każdemu niemal natychmiast kojarzy się z Azją. To sos tworzony na bazie fermentowanej soi, pszenicy, wody oraz soli.

Do czego możesz go wykorzystać? Z jego pomocą jesteś w stanie tworzyć fantastyczne marynaty do mięs lub doprawiać rozgrzewające zupy. Sprawdzi się on również jako baza do sosów, a także dodatek do makaronów czy sałatek.

Sos teriyaki

Chociaż głównym składnikiem teriyaki jest wspominany wyżej sos sojowy, jest to on na tyle wyjątkowy, że warto o nim powiedzieć nieco więcej. Składa się on bowiem dodatkowo z imbiru, miodu, cytryny, cukru oraz octu ryżowego lub sake.

Sos teriyaki możesz kupić w gotowej formie lub przyrządzić go w domu. Ma słodko-słony smak i mocną nutę umami. Kapitalnie sprawdzi się jako pełnoprawny sos do dań z mięsem lub warzywami, a także do marynowania.

Makaron ryżowy

To unikalny makaron na bazie mąki ryżowej i wody. Jest delikatny, cienki i lekko przezroczysty. Kapitalnie sprawdza się do takich dań, jak pad thai, a także do zup czy sałatek.

Mleczko kokosowe

Mleczko kokosowe ma naprawdę ogromną paletę potencjalnych zastosowań. Najlepiej jednak sprawdzi się jako dodatek do zup czy potraw z kurczaka. Dodanie mleczka do kurczaka w sosie słodko-kwaśnym sprawi, że cała potrawa stanie się bardziej aksamitna.

Pasta miso

Ta słona, bardzo wyrazista pasta z soi i ziaren. W kuchniach Dalekiego Wschodu (w szczególności w Japonii i Korei) dostępna jest w wielu formach, które różnią się intensywnością i smakiem.

Miso jest fantastyczną bazą do aromatycznych bulionów. Będzie również bardzo dobrym uzupełnieniem sosów oraz dressingów.

Kimchi

Chociaż kimchi przez wielu uznawane jest za pełnoprawne danie, bardzo często stanowi dodatek do innych potraw. Są to sfermentowane lub kiszone warzywa, a najczęściej korzysta się z kapusty pekińskiej, rzodkwi japońskiej, ogórka i papryki.

Ostry, intensywny smak może urozmaicić dania mięsne, tofu czy ramen. To również fantastyczne źródło witamin z grupy A i C, a także wapnia, żelaza i błonnika.

Ryż jaśminowy

Ryż jaśminowy cechuje się długimi ziarnami oraz lepką konsystencją po ugotowaniu. To właśnie dlatego często wykorzystuje się go do tworzenia sushi. Nie oznacza to jednak, że na tym kończy się jego przydatność w kuchni!

Ten typ ryżu będzie świetnie łączył się zarówno z daniami słodkimi, jak i wytrawnymi. To dobry dodatek nie tylko do dań na patelni czy mięsnych potraw, ale również zup czy nawet puddingów!

Artykuły sponsorowane

12345

Archiwum informacji

poniedziałek01wtorek02środa03czwartek04piątek05sobota06niedziela07poniedziałek08wtorek09środa10czwartek11piątek12sobota13niedziela14poniedziałek15wtorek16środa17czwartek18piątek19sobota20niedziela21poniedziałek22wtorek23środa24czwartek25piątek26sobota27niedziela28poniedziałek29wtorek30środa31czwartek01piątek02sobota03niedziela04
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty