Kuchnia Pana Dzidka
Radio SzczecinRadio Szczecin » Kuchnia Pana Dzidka
Mielone kotlety z kaszy gryczanej i mięsa wieprzowego. Fot. www.wikipedia.org / Silar
Mielone kotlety z kaszy gryczanej i mięsa wieprzowego. Fot. www.wikipedia.org / Silar
W najnowszej audycji powiemy o kuchni wiejskiej. Pani Mirosława Nalewaj z Chaty Wiejskiej opowie o przyrządzaniu kotletów gryczanych z oscypkiem.
Fot. Zdzisław Tararako [Radio Szczecin]
Fot. Zdzisław Tararako [Radio Szczecin]
Wigilia zbliża się wielkimi krokami, więc w najnowszej audycji Kuchni Pana Dzidka przygotowujemy kolejne świąteczne potrawy. Ty razem będą to fasolowe pierogi oraz kulebiaki.
Gęsina. Fot. Zdzisław Tararako [Radio Szczecin]
Gęsina. Fot. Zdzisław Tararako [Radio Szczecin]
Tym razem wybraliśmy się aż do klasztoru cysterskiego w Cedyni, gdzie Krzysztof Dana opowie jak przyrządzić adwentową gęsinę podawaną razem z borowikami i pieczonymi wątróbkami.
Fot. Zdzisław Tararako [Radio Szczecin]
Fot. Zdzisław Tararako [Radio Szczecin]
W najnowszej audycji powiemy o skarbach leśnych. Pani Mirosława Nalewaj z Chaty Wiejskiej opowie o przyrządzaniu duszonych w piekarniku żeberek na kapuście.
Polędwiczka wieprzowa z jabłkiem. Fot. Zdzisław Tararako [Radio Szczecin]
Polędwiczka wieprzowa z jabłkiem. Fot. Zdzisław Tararako [Radio Szczecin]
W dzisiejszym spotkaniu kulinarnym pan Dzidek w swojej kuchni proponuje wykorzystać owoce jesieni, czyli nasze polskie Złote Renety oraz do tego - polędwiczki wieprzowe. To naprawdę pyszne, zresztą posłuchajcie.
Piersi z kaczki zapiekane na kapuście. Fot. Zdzisław Tararako [Radio Szczecin]
Piersi z kaczki zapiekane na kapuście. Fot. Zdzisław Tararako [Radio Szczecin]
Pani Mirosława Nalewaj z Chaty Wiejskiej opowie o przygotowaniu piersi z kaczki zapiekane na kapuście z ziemniaczkami.
Bigos. Fot. www.wikipedia.org / Colin Cameron
Bigos. Fot. www.wikipedia.org / Colin Cameron
W tym tygodniu obchodziliśmy Św. Huberta - patrona leśników i myśliwych. Z tej też okazji odbywały się tradycyjne "Huberowskie uroczyste polowania", po zakończeniu których biesiadowano. Co najczęściej? Oczywiście bigos myśliwski i nalewki myśliwskie. W jaki sposób je przygotowano? Oto przepisy samych myśliwych, którzy są gośćmi w Kuchni Pana Dzidka.
Naleśnik. Fot. www.wikipedia.org / Melimama
Naleśnik. Fot. www.wikipedia.org / Melimama
W najnowszej audycji powiemy o skarbach leśnych. Pani Mirosława Nalewaj z Chaty Wiejskiej opowie o przyrządzaniu naleśników zapiekanych z grzybami.
Słodka cebula krymska. Fot. www.wikipedia.org / MariuszCommons
Słodka cebula krymska. Fot. www.wikipedia.org / MariuszCommons
Pani Mirosławą Nalewaj z Chaty Wiejskiej zaprezentuje dzisiaj jesienny tort cebulowy.
123456