Aktywna sobota
Radio SzczecinRadio Szczecin » Aktywna sobota » Audycje
Aktywna Sobota
Aktywna Sobota
Dariusz Półgrabski.
Dariusz Półgrabski.
Żaneta Żelichowska z Marcelem i Niną.
Żaneta Żelichowska z Marcelem i Niną.
Aktywna Sobota cz.1 - Jemy, jemy, bo emocje nas zżerają. Ale co jemy?
Aktywna Sobota cz.2 - Płyniemy na pomoc i obalamy rywali
Co lubicie jeść podczas oglądania meczów? Dziś w Aktywnej Sobocie zajęliśmy się przekąskami. A że nie samą piłką żyje człowiek - sprawdziliśmy, czy charytatywny Spływ Odrą dla Sławka wystartował zgodnie z planem. Było też o brazylijskim ju-jitsu.

Jak przetrwać mundial, żeby było nie tylko smacznie, ale też zdrowo? O tym mówily nasze ekspertki: doktor Karina Ryterska z Zakładu Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego
Uniwersytetu Medycznego oraz Agata Osys z restauracji 5 Smaków. Przepisy Agaty na mundialowe przekąski znajdziecie poniżej.

W drugiej godzinie łączyliśmy się z Rafałem Gmiterem, który razem z kolegami pokonuje kajakiem Odrę, aby zebrać pieniądze na leczenie i rehabilitację 12-letniego Sławka Wojciechowskiego z Morzyczyna. W studiu był z nami Dariusz Półgrabski z ekipy West Side Szczecin, która wymyśliła akcję Spływ Odrą dla Sławka.
Byli z nami także młodzi i zdolni zawodnicy brazylijskiego ju-jitsu - rodzeństwo Nina (8 lat) i Marcel (10 lat) Żelichowscy oraz ich mama Żaneta Żelichowska, która jest jednocześnie jedną z organizatorek zawodów Trzy Korony BJJ. Mówiliśmy nie tylko o zawodach, ale przede wszystkim o tym, dlaczego fajnie jest trenować ju-jitsu.

MUNDIALOWE PRZEPISY AGATY OSYS

Marynowany, pieczony bób

1 kg bobu
Majeranek
Sól
Pieprz
Oliwa
Mięta
Sok wyciśnięty z jednej cytryny.
Bób gotujemy ok. 15 minut. Studzimy. Obieramy. Marynujemy w oliwie, soku z cytryny i przyprawach. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pieczemy na wyłożonej pergaminem blasze 20-25 minut.

"Nuggetsy" ze świeżych ogórków i kalarepy z dipem miętowym

8 ogórków gruntowych
1 kalarepa
Świeży lubczyk
Sól, pieprz
Pieprz ziołowy
Kurkuma
300 g mąki orkiszowej
100 g mąki z ciecierzycy
200 ml mleka
1 jajo
Świeża mięta
Jogurt naturalny

Ogórki i kalarepę obieramy. Ogórki dzielimy na ćwiartki, kalarepę kroimy w słupki wielkości ćwiartek ogórków. Dodajemy sól, pieprz, posiekany drobno lubczyk, skrapiamy olejem. Odstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy ciasto
Jajo łączymy z mlekiem i mąkami, łyżeczką kurkumy, łyżeczką pieprzu ziołowego, na koniec dodajemy szczyptę soli.
Dajemy 5 minut odpocząć ciastu. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, oleju potrzebujemy ciut więcej, tak żeby nasze "nuggetsy" zanurzyły się do połowy. Warzywa obtaczamy w cieście i kładziemy na rozgrzany olej, smażymy po trzy minuty z jednej i drugiej strony, do uzyskania złotobrązowego koloru.
W miseczce łączymy sok z jednej cytryny, posiekaną świeżą miętę, jogurt, sól i pieprz.
Upieczone warzywa podajemy z dipem.

Rzodkiewki z prażonym słonecznikiem i szczypiorkiem

Pęczek rzodkiewek
Pęczek szczypioru
Garść pestek słonecznika
Mielona kolendra
Sól, pieprz
Olej lub oliwa
Ocet jabłkowy

Rzodkiewki myjemy, dzielimy na ćwiartki. Słonecznik prażymy na suchej patelni, dodajemy do rzodkiewki wraz z posiekanym szczypiorkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem i mieloną kolendrą, skrapiamy octem i olejem lub oliwą.

Smacznego!
 

Zobacz także

2017-06-26, godz. 22:15 Rodzinny piknik z maratonem w tle, czyli jak robi koń na Jasnych Błoniach To byla wyjątkowa Aktywna Sobota, bo tym razem nadawaliśmy nasz program na żywo prosto z Jasnych Błoni, gdzie odbywał się piknik Radia Szczecin. Rozmawialiśmy… » więcej 2017-06-19, godz. 09:19 Koń by się uśmiał, czyli aktywna sobota w siodle Koń jaki jest, każdy widzi... A my tym razem zajęliśmy się jazdą konną. Jak i gdzie się tego nauczyć, dla kogo to aktywność i czy trzeba mieć własnego… » więcej 2017-06-12, godz. 15:41 NCDC Business Race, czyli ty do mnie, ja do kolegi - wyścigi firmowych sztafet Ta sobota była aktywna w pełnym tego słowa znaczeniu - byliśmy nie tylko na antenie, ale też nasza sztafeta wzięła udział w trzeciej edycji biegu NCDC… » więcej 2017-06-03, godz. 17:34 Być żonglerem, być "skłoszystą", czyli jak połączyć niebo i.... ściany? Tym razem bardzo dużo się u nas działo. Najpierw sprawdzaliśmy, jak zostać cyrkowcem - takim, który potrafi żonglować i chodzić na szczudłach. A w kolejnej… » więcej 2017-05-29, godz. 09:17 Być jak najbliżej świni, czyli w bólach o bulach Nasze studio opanowali buliści, a to oznacza, że tym razem zajęliśmy się grą w bule, albo inaczej - pétanque. Ale było nie tylko o tym, bo podczas audycji… » więcej 2017-05-22, godz. 09:52 Mamą być, ach mamą być, czyli macierzyństwo na sportowo Dzień Matki tuż, tuż, dlatego dziś rozmawialiśmy o mamach - aktywnych mamach. Jak znaleźć czas na aktywność fizyczną, jak zmienia się ciało kobiety… » więcej 2017-05-13, godz. 20:36 Hulali po polu, czyli rzecz o golfie [WIDEO] Tym razem spędzaliśmy aktywnie czas na polu golfowym - swingowaliśmy, puttowaliśmy na greenie i rozprawialiśmy się ze stereotypami, które narosły wokół… » więcej 2017-05-07, godz. 07:12 Człowiek czasem musi polatać, czyli Szczecin widziany z góry Postanowiliśmy oderwać się od ziemi i sprawdzić, jak wygląda Szczecin z góry. Kim są badylarze i szmaciarze, jak zostać szybownikiem i ile kosztuje latanie… » więcej 2017-05-03, godz. 07:34 Kiedy "spływaj!" kojarzy się dobrze, czyli kajakowy zawrót głowy Majówkę zaczęliśmy w kajaku. Rozmawialiśmy o tym, jak i gdzie pływać, jak wygląda Szczecin zwiedzany wodą i gdzie w regionie są najpiękniejsze miejsca… » więcej 2017-04-23, godz. 10:57 Nauka trudnych słów, czyli football schools i buggygym Tym razem dużo się działo, bo były aż dwa tematy. Rozmawialiśmy o piłce nożnej w wykonaniu najmłodszych i o rodzicach, którzy trenują buggygym, czyli… » więcej
910111213