Aktywna sobota
Radio SzczecinRadio Szczecin » Aktywna sobota » Audycje
Aktywna Sobota
Aktywna Sobota
Dariusz Półgrabski.
Dariusz Półgrabski.
Żaneta Żelichowska z Marcelem i Niną.
Żaneta Żelichowska z Marcelem i Niną.
Aktywna Sobota cz.1 - Jemy, jemy, bo emocje nas zżerają. Ale co jemy?
Aktywna Sobota cz.2 - Płyniemy na pomoc i obalamy rywali
Co lubicie jeść podczas oglądania meczów? Dziś w Aktywnej Sobocie zajęliśmy się przekąskami. A że nie samą piłką żyje człowiek - sprawdziliśmy, czy charytatywny Spływ Odrą dla Sławka wystartował zgodnie z planem. Było też o brazylijskim ju-jitsu.

Jak przetrwać mundial, żeby było nie tylko smacznie, ale też zdrowo? O tym mówily nasze ekspertki: doktor Karina Ryterska z Zakładu Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego
Uniwersytetu Medycznego oraz Agata Osys z restauracji 5 Smaków. Przepisy Agaty na mundialowe przekąski znajdziecie poniżej.

W drugiej godzinie łączyliśmy się z Rafałem Gmiterem, który razem z kolegami pokonuje kajakiem Odrę, aby zebrać pieniądze na leczenie i rehabilitację 12-letniego Sławka Wojciechowskiego z Morzyczyna. W studiu był z nami Dariusz Półgrabski z ekipy West Side Szczecin, która wymyśliła akcję Spływ Odrą dla Sławka.
Byli z nami także młodzi i zdolni zawodnicy brazylijskiego ju-jitsu - rodzeństwo Nina (8 lat) i Marcel (10 lat) Żelichowscy oraz ich mama Żaneta Żelichowska, która jest jednocześnie jedną z organizatorek zawodów Trzy Korony BJJ. Mówiliśmy nie tylko o zawodach, ale przede wszystkim o tym, dlaczego fajnie jest trenować ju-jitsu.

MUNDIALOWE PRZEPISY AGATY OSYS

Marynowany, pieczony bób

1 kg bobu
Majeranek
Sól
Pieprz
Oliwa
Mięta
Sok wyciśnięty z jednej cytryny.
Bób gotujemy ok. 15 minut. Studzimy. Obieramy. Marynujemy w oliwie, soku z cytryny i przyprawach. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pieczemy na wyłożonej pergaminem blasze 20-25 minut.

"Nuggetsy" ze świeżych ogórków i kalarepy z dipem miętowym

8 ogórków gruntowych
1 kalarepa
Świeży lubczyk
Sól, pieprz
Pieprz ziołowy
Kurkuma
300 g mąki orkiszowej
100 g mąki z ciecierzycy
200 ml mleka
1 jajo
Świeża mięta
Jogurt naturalny

Ogórki i kalarepę obieramy. Ogórki dzielimy na ćwiartki, kalarepę kroimy w słupki wielkości ćwiartek ogórków. Dodajemy sól, pieprz, posiekany drobno lubczyk, skrapiamy olejem. Odstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy ciasto
Jajo łączymy z mlekiem i mąkami, łyżeczką kurkumy, łyżeczką pieprzu ziołowego, na koniec dodajemy szczyptę soli.
Dajemy 5 minut odpocząć ciastu. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, oleju potrzebujemy ciut więcej, tak żeby nasze "nuggetsy" zanurzyły się do połowy. Warzywa obtaczamy w cieście i kładziemy na rozgrzany olej, smażymy po trzy minuty z jednej i drugiej strony, do uzyskania złotobrązowego koloru.
W miseczce łączymy sok z jednej cytryny, posiekaną świeżą miętę, jogurt, sól i pieprz.
Upieczone warzywa podajemy z dipem.

Rzodkiewki z prażonym słonecznikiem i szczypiorkiem

Pęczek rzodkiewek
Pęczek szczypioru
Garść pestek słonecznika
Mielona kolendra
Sól, pieprz
Olej lub oliwa
Ocet jabłkowy

Rzodkiewki myjemy, dzielimy na ćwiartki. Słonecznik prażymy na suchej patelni, dodajemy do rzodkiewki wraz z posiekanym szczypiorkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem i mieloną kolendrą, skrapiamy octem i olejem lub oliwą.

Smacznego!
 

Zobacz także

2017-04-15, godz. 21:00 Bo razem nam najlepiej, czyli święta, święta... Wielka Sobota upłynęła nam na rozmowach o rodzinnych aktywnościach i świątecznym stole. Poznaliśmy wyjątkową rodzinę, która uwielbia spędzać wolny… » więcej 2017-04-11, godz. 13:14 Trzy, dwa, jeden, go! - czyli aktywność na cztery łapy Pies to zdrowie? Tak i są na to naukowe dowody! Właściciele psów rzadziej chorują, bo posiadanie psa zmusza do bycia w ruchu. Tym razem zajmowaliśmy się… » więcej 2017-04-02, godz. 01:06 Być jak Indiana Jones, czyli stwory, potwory i skarby Dziś, choć to 1 kwietnia, zupełnie na poważnie łapaliśmy nieistniejące stworki i szukaliśmy ukrytych skarbów - było o łapaniu pokemonów i zabawie w… » więcej 2017-03-27, godz. 12:20 Działkowcem być, czyli gimnastyka w ogrodzie Tym razem wzięliśmy się za łopaty, sekatory, taczki, haczki, motyki i grabie, mówiąc krótko: zostaliśmy działkowcami. Sprawdziliśmy czy pielenie, kopanie… » więcej 2017-03-22, godz. 17:16 Wiatr we włosach, czyli osiem kółek do szczęścia Tym razem było dużo jeżdżenia. Na rolkach, na wrotkach i na hulajnogach. Sprawdziliśmy jak się nauczyć, jak wybrać dobry sprzęt, gdzie najlepiej jeździć… » więcej 2017-03-12, godz. 16:46 Miejska dżungla, czyli tu siłownia, tam przeszkoda Przestrzeń miejska może być swietnym pretekstem do aktywności. Dziś rozmawialiśmy o plenerowych siłowniach, ale było też bardziej ekstremalnie, bo odwiedzili… » więcej 2017-03-04, godz. 20:01 W domu, w pracy, na rowerze - czyli wiosnę czas zacząć [04.03.2017] Sa tacy, dla których sezon rowerowy trwa cały rok, jednak dla większości zaczyna się właśnie teraz, wraz z cieplejszymi dniami. Dziś rozmawialiśmy o wszystkim… » więcej 2017-02-26, godz. 18:04 Jakież piękne PKB!!! Pływanie, kolarstwo, bieg czyli poznajcie triathlon [25.02.2017] Najpierw wpław, potem rowerem, a na koniec biegiem. Tym razem rozmawialiśmy o triathlonie. Czy to aktywność dla każdego? Ile kosztuje bycie triathlonistą?… » więcej 2017-02-19, godz. 09:44 Gruby, grubszy... najchudszy czyli jak skutecznie zrzucić wagę [18.02.2017] Co drugi Polak waży za dużo, a nasze dzieci tyją najszybciej w Europie. Dlaczego tak trudno zrzucić zbędne kilogramy? Rozmawialiśmy o tym, jak mądrze i… » więcej
910111213