Na szczecińskiej ziemi
Radio SzczecinRadio Szczecin » Na szczecińskiej ziemi » ARCHIWUM - 2019
KGW "Ach Te Baby" z Kłanina
KGW "Ach Te Baby" z Kłanina
Panie KGW z Kłanina II miejsce w Bitwie Regionów na Targach w Poznaniu
Panie KGW z Kłanina II miejsce w Bitwie Regionów na Targach w Poznaniu
Kozy w gospodarstwie Grażyny i Jana Pawlonków
Kozy w gospodarstwie Grażyny i Jana Pawlonków
Sery Pani Grażyny
Sery Pani Grażyny
Witamy i zapraszamy do słuchania
Wizyta w gospodarstwie Państwa Pawlonków w Dąbiu
Komentarz Tygodnia - dr Arkadiusz Malkowski i red. Zdzisław Tararako
Rozmowa na temat Targów Polagra Food w Poznaniu - Smaki Regionów
KGW jadą do Poznania - Konkurs KOWR - Bitwa Regionów
Wystartowało przyjmowanie dokumentów o dofinansowanie do nawadniania z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich. Pierwszy nabór potrwa do 22 listopada, natomiast od 3 października ARiMR będzie przyjmować wnioski o pomoc dla gospodarstw rolnych poszkodowanych w tym roku w wyniku suszy, a także huraganu, gradu, deszczu nawalnego, przymrozków wiosennych lub powodzi.
My dzisiaj odwiedzimy wytwórców sera w Szczecinie Dąbiu. W Komentarzu tygodnia zajmiemy się oceną naszych produktów regionalnych, dowiemy się także, które z nich budują markę Pomorza Zachodniego. Na zakończenie zaprosimy słuchaczy do Poznania na Targi Polagra Food „Smaki Regionów” podczas, których rozstrzygnie się "Bitwa Regionów", w tym konkursie biorą udział KGW oraz Wielki Finał XIX edycji Konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów połączony z wręczaniem statuetek Perła 2019.

Informacja z ostatniej chwili - Koło Gospodyń Wiejskich "Ach te baby" z Kłanina zajęły II miejsce w Konkursie "Bitwa Regionów".
Kulinarne "Perły" dla zachodniopomorskich przysmaków. Ich wyjątkowość doceniła Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego podczas tegorocznych poznańskich targów „Smaki Regionów”. Prestiżowe „Perły” otrzymały trzy produkty i jedno danie z województwa zachodniopomorskiego. Laureaci „Pereł” w kategorii produkt regionalny:
  • Polski łosoś jurajski - Jurassic Salmon sp. z o.o.
  • Chleb morski z Bobolic - Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska w Bobolicach
  • Białe wino gronowe Sydonia - Sebastian i Dagmara Pilczukowie Winnica Sydonia
„Perła” w kategorii potrawa regionalna trafiła do Zespołu Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie za kremowy żurek na bursztynowym piwie z pierożkami z farszem z białej kiełbasy i powideł śliwkowych oraz pstrąga łososiowego w kapuście włoskiej.

Z poznańskich targów wróciliśmy również z Kluczem do Polskiej Spiżarni. Nagrodę tę otrzymują osoby, organizacje, instytucje zasłużone w promocji produktów tradycyjnych. W tym roku z województwa zachodniopomorskiego doceniono Zespół Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie. Szkoła otrzymała także nagrodę specjalną Prezydenta RP.

Reprezentacja Pomorza Zachodniego wraca z Poznania także z Medalem Targów Smaki Regionów. Nagrodzono Gospodarstwo Rolne Malinowy Ogród Teresa Ambroziak za sok „Malinowa Rozkosz”.

Gratulujemy

Audycja "Na Szczecińskiej Ziemi" sponsorowana jest przez Zachodniopomorską Izbę Rolniczą.