Aktywna sobota
Radio SzczecinRadio Szczecin » Aktywna sobota » Audycje
Aktywna Sobota
Aktywna Sobota
Dariusz Półgrabski.
Dariusz Półgrabski.
Żaneta Żelichowska z Marcelem i Niną.
Żaneta Żelichowska z Marcelem i Niną.
Aktywna Sobota cz.1 - Jemy, jemy, bo emocje nas zżerają. Ale co jemy?
Aktywna Sobota cz.2 - Płyniemy na pomoc i obalamy rywali
Co lubicie jeść podczas oglądania meczów? Dziś w Aktywnej Sobocie zajęliśmy się przekąskami. A że nie samą piłką żyje człowiek - sprawdziliśmy, czy charytatywny Spływ Odrą dla Sławka wystartował zgodnie z planem. Było też o brazylijskim ju-jitsu.

Jak przetrwać mundial, żeby było nie tylko smacznie, ale też zdrowo? O tym mówily nasze ekspertki: doktor Karina Ryterska z Zakładu Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego
Uniwersytetu Medycznego oraz Agata Osys z restauracji 5 Smaków. Przepisy Agaty na mundialowe przekąski znajdziecie poniżej.

W drugiej godzinie łączyliśmy się z Rafałem Gmiterem, który razem z kolegami pokonuje kajakiem Odrę, aby zebrać pieniądze na leczenie i rehabilitację 12-letniego Sławka Wojciechowskiego z Morzyczyna. W studiu był z nami Dariusz Półgrabski z ekipy West Side Szczecin, która wymyśliła akcję Spływ Odrą dla Sławka.
Byli z nami także młodzi i zdolni zawodnicy brazylijskiego ju-jitsu - rodzeństwo Nina (8 lat) i Marcel (10 lat) Żelichowscy oraz ich mama Żaneta Żelichowska, która jest jednocześnie jedną z organizatorek zawodów Trzy Korony BJJ. Mówiliśmy nie tylko o zawodach, ale przede wszystkim o tym, dlaczego fajnie jest trenować ju-jitsu.

MUNDIALOWE PRZEPISY AGATY OSYS

Marynowany, pieczony bób

1 kg bobu
Majeranek
Sól
Pieprz
Oliwa
Mięta
Sok wyciśnięty z jednej cytryny.
Bób gotujemy ok. 15 minut. Studzimy. Obieramy. Marynujemy w oliwie, soku z cytryny i przyprawach. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pieczemy na wyłożonej pergaminem blasze 20-25 minut.

"Nuggetsy" ze świeżych ogórków i kalarepy z dipem miętowym

8 ogórków gruntowych
1 kalarepa
Świeży lubczyk
Sól, pieprz
Pieprz ziołowy
Kurkuma
300 g mąki orkiszowej
100 g mąki z ciecierzycy
200 ml mleka
1 jajo
Świeża mięta
Jogurt naturalny

Ogórki i kalarepę obieramy. Ogórki dzielimy na ćwiartki, kalarepę kroimy w słupki wielkości ćwiartek ogórków. Dodajemy sól, pieprz, posiekany drobno lubczyk, skrapiamy olejem. Odstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy ciasto
Jajo łączymy z mlekiem i mąkami, łyżeczką kurkumy, łyżeczką pieprzu ziołowego, na koniec dodajemy szczyptę soli.
Dajemy 5 minut odpocząć ciastu. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, oleju potrzebujemy ciut więcej, tak żeby nasze "nuggetsy" zanurzyły się do połowy. Warzywa obtaczamy w cieście i kładziemy na rozgrzany olej, smażymy po trzy minuty z jednej i drugiej strony, do uzyskania złotobrązowego koloru.
W miseczce łączymy sok z jednej cytryny, posiekaną świeżą miętę, jogurt, sól i pieprz.
Upieczone warzywa podajemy z dipem.

Rzodkiewki z prażonym słonecznikiem i szczypiorkiem

Pęczek rzodkiewek
Pęczek szczypioru
Garść pestek słonecznika
Mielona kolendra
Sól, pieprz
Olej lub oliwa
Ocet jabłkowy

Rzodkiewki myjemy, dzielimy na ćwiartki. Słonecznik prażymy na suchej patelni, dodajemy do rzodkiewki wraz z posiekanym szczypiorkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem i mieloną kolendrą, skrapiamy octem i olejem lub oliwą.

Smacznego!
 

Zobacz także

2018-02-09, godz. 08:51 Ring wolny pierwsze starcie, czyli o boksie słów kilka Tym razem rozłożyliśmy boks na czynniki pierwsze. Najpierw o swojej przygodzie z pięściarstwem opowiadał dziennikarz i promotor Mateusz Borek . Byli z nami… » więcej 2018-02-09, godz. 08:51 Z Polską na i w sercu, czyli patriotyzm ma sportową nutę Tym razem przedstawiliśmy reprezentantów Polski w dwóch raczej ekstremalnych dyscyplinach. Ich historie pokazują jednak, że można wiele osiągnąć zaczynając… » więcej 2017-11-07, godz. 13:33 Ręka walczy, głowa gra, czyli o armwrestlingu i sportowym brydżu słów kilka Czy można być aktywnym na siedząco? My dziś udowodniliśmy, że tak. Zaczęliśmy od siłowania się na rękę, bo okazuje się, że mamy w regionie prawdziwych… » więcej 2017-11-02, godz. 13:19 American dream, czyli pozytywnie o życiu i Husaria go, go, go... To była bardzo inspirująca sobota. Najpierw przedstawiliśmy bardzo aktywną rodzinę: mamę, tatę i pewnego chłopca, którzy razem pokazują, że jeśli się… » więcej 2017-11-02, godz. 13:12 Jesień, jesień piękna pani, czyli jak być bezpiecznym i zdrowym między latem a zimą Czy jesień to dobra pora na aktywność? Jak być bezpiecznym biegając czy jeżdżąc rowerem po zmroku? I wreszcie - jak się odżywiać w chłodne dni, by… » więcej 2017-11-02, godz. 10:44 Z górki na pazurki czyli City Trail i jesienne rowerowanie Tym razem dużo biegaliśmy, ale wsiedliśmy też na rower, żeby sprawdzić, czy jesień to koniec sezonu na jazdę na dwóch kółkach. Był też konkurs i jeden… » więcej 2017-10-31, godz. 13:17 Rany Julek, co się dzieje! - czyli jak unikać kontuzji i jak pogonić raka Dziś skupiliśmy się na tym, jak unikać kontuzji. Było o dobrej rozgrzewce, o odpoczywaniu i o tym, jak zachować zdrowy rozsądek przy uprawianiu sportu… » więcej 2017-10-21, godz. 09:34 AKTYWNA SOBOTA EKSTRA, czyli jak ruszyć się po długiej przerwie Od dziś będę aktywny! - mówi wielu ludzi, ale już zdecydowanie mniej potrafi wytrwać w postanowieniu. Jak bezpiecznie rozruszać organizm, ale też o tym… » więcej 2017-10-14, godz. 17:32 Jeden ćwiczy inny nie, czyli lekcje wychowania fizycznego w wieku komputerów Badania pokazują, że sprawnością dzieci i młodzieży nie jest dobrze. Dlatego tym razem zajęliśmy się lekcjami wychowania fizycznego. Jak powinna wyglądać… » więcej 2017-09-25, godz. 11:01 Triathlon, granica i przełaje, czyli aktywne Gryfino Tym razem nadawaliśmy na żywo prosto z gryfińskiego Nabrzeża. Skupiliśmy się na aktywnościach, które mieszkańcy Gryfina szczególnie lubią - czyli triathlonie… » więcej
89101112