Aktywna sobota
Radio SzczecinRadio Szczecin » Aktywna sobota » Audycje
Aktywna Sobota
Aktywna Sobota
Dariusz Półgrabski.
Dariusz Półgrabski.
Żaneta Żelichowska z Marcelem i Niną.
Żaneta Żelichowska z Marcelem i Niną.
Aktywna Sobota cz.1 - Jemy, jemy, bo emocje nas zżerają. Ale co jemy?
Aktywna Sobota cz.2 - Płyniemy na pomoc i obalamy rywali
Co lubicie jeść podczas oglądania meczów? Dziś w Aktywnej Sobocie zajęliśmy się przekąskami. A że nie samą piłką żyje człowiek - sprawdziliśmy, czy charytatywny Spływ Odrą dla Sławka wystartował zgodnie z planem. Było też o brazylijskim ju-jitsu.

Jak przetrwać mundial, żeby było nie tylko smacznie, ale też zdrowo? O tym mówily nasze ekspertki: doktor Karina Ryterska z Zakładu Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego
Uniwersytetu Medycznego oraz Agata Osys z restauracji 5 Smaków. Przepisy Agaty na mundialowe przekąski znajdziecie poniżej.

W drugiej godzinie łączyliśmy się z Rafałem Gmiterem, który razem z kolegami pokonuje kajakiem Odrę, aby zebrać pieniądze na leczenie i rehabilitację 12-letniego Sławka Wojciechowskiego z Morzyczyna. W studiu był z nami Dariusz Półgrabski z ekipy West Side Szczecin, która wymyśliła akcję Spływ Odrą dla Sławka.
Byli z nami także młodzi i zdolni zawodnicy brazylijskiego ju-jitsu - rodzeństwo Nina (8 lat) i Marcel (10 lat) Żelichowscy oraz ich mama Żaneta Żelichowska, która jest jednocześnie jedną z organizatorek zawodów Trzy Korony BJJ. Mówiliśmy nie tylko o zawodach, ale przede wszystkim o tym, dlaczego fajnie jest trenować ju-jitsu.

MUNDIALOWE PRZEPISY AGATY OSYS

Marynowany, pieczony bób

1 kg bobu
Majeranek
Sól
Pieprz
Oliwa
Mięta
Sok wyciśnięty z jednej cytryny.
Bób gotujemy ok. 15 minut. Studzimy. Obieramy. Marynujemy w oliwie, soku z cytryny i przyprawach. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pieczemy na wyłożonej pergaminem blasze 20-25 minut.

"Nuggetsy" ze świeżych ogórków i kalarepy z dipem miętowym

8 ogórków gruntowych
1 kalarepa
Świeży lubczyk
Sól, pieprz
Pieprz ziołowy
Kurkuma
300 g mąki orkiszowej
100 g mąki z ciecierzycy
200 ml mleka
1 jajo
Świeża mięta
Jogurt naturalny

Ogórki i kalarepę obieramy. Ogórki dzielimy na ćwiartki, kalarepę kroimy w słupki wielkości ćwiartek ogórków. Dodajemy sól, pieprz, posiekany drobno lubczyk, skrapiamy olejem. Odstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy ciasto
Jajo łączymy z mlekiem i mąkami, łyżeczką kurkumy, łyżeczką pieprzu ziołowego, na koniec dodajemy szczyptę soli.
Dajemy 5 minut odpocząć ciastu. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, oleju potrzebujemy ciut więcej, tak żeby nasze "nuggetsy" zanurzyły się do połowy. Warzywa obtaczamy w cieście i kładziemy na rozgrzany olej, smażymy po trzy minuty z jednej i drugiej strony, do uzyskania złotobrązowego koloru.
W miseczce łączymy sok z jednej cytryny, posiekaną świeżą miętę, jogurt, sól i pieprz.
Upieczone warzywa podajemy z dipem.

Rzodkiewki z prażonym słonecznikiem i szczypiorkiem

Pęczek rzodkiewek
Pęczek szczypioru
Garść pestek słonecznika
Mielona kolendra
Sól, pieprz
Olej lub oliwa
Ocet jabłkowy

Rzodkiewki myjemy, dzielimy na ćwiartki. Słonecznik prażymy na suchej patelni, dodajemy do rzodkiewki wraz z posiekanym szczypiorkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem i mieloną kolendrą, skrapiamy octem i olejem lub oliwą.

Smacznego!
 

Zobacz także

2018-07-28, godz. 07:03 Słodko, słodko, czyli jarmarkowe cuda nie tylko na patyku Jarmark Jakubowy to święto rękodzielników i niewielkich manufaktur. Takich jak szczecińska manufaktura Twórcza Cytrynka. Z jej właścicielką - Elżbietą… » więcej 2018-07-20, godz. 22:46 Aktywna Sobota miodem płynąca - PRZEPISY Rozmawiamy o miodzie i o tym, co dobrego w kuchni można z miodem zrobić. Swoje przepisy zdradzili nam pszczelarz Konrad Fujarski z Pasieki Fujarskich w Kluczewie… » więcej 2018-07-16, godz. 11:34 Jak i gdzie w Szczecinie odpoczywać nad wodą? [14.07.2018r.] » więcej 2018-07-16, godz. 11:49 Zwiedzamy Szczecin: literacko, historycznie i od strony wody. [14.07.2018r.] » więcej 2018-07-16, godz. 12:09 Czy samodzielnie można zrobić dobry paprykarz? [14.07.2018r.] » więcej 2018-07-11, godz. 10:15 Nie zgubić i nie zwariować, czyli dziecko na plaży (AS 07.07.2018) Wypoczynek na plaży z dziećmi to dla rodziców duże przedsięwzięcie logistyczne. Jak się do tego dobrze przygotować? O najważniejszych zasadach bezpiecznego… » więcej 2018-07-11, godz. 10:07 Kresy na Pomorzu, czyli trochę historii i lektura nie tylko na wakacje (AS 07.07.2018) "Kresy na Pomorzu. Tułaczka po Ziemiach Odzyskanych" Marka A. Koprowskiego to książka, która nie tylko daje obszerną wiedzę historyczną, ale też zawiera… » więcej 2018-07-11, godz. 10:02 Alternatywne Międzyzdroje, czyli poradnik zwiedzania dla tych, którzy nie chcą iść tam, gdzie wszyscy (AS 07.07.2… Co zobaczyć w Międzyzdrojach oprócz słynnej Promenady Gwiazd, Parku Miniatur czy zagrody żubrów? Okazuje się, że nadmorska miejscowość ma wiele do zaoferowania. A… » więcej 2018-07-11, godz. 09:46 Biegiem po plaży, a potem na punkt z wodą, czyli biegamy w Międzyzdrojach i pomagamy w Szczecinie (AS 07.07.2018) Bieganie po plaży - nie zawsze i nie dla każdego. Rozmawialiśmy o tym, ale też o wolontariacie na zbliżającym się PKO Półmaratonie Szczecin. O najlepszych… » więcej 2018-07-07, godz. 17:20 Budzimy Agatę do życia, czyli prawdziwych przyjaciół poznaje się w biedzie (AS 07.07.2018) Agata Turek to młoda szczecinianka, która przeszła wylew spowodowanym pęknięciem tętniaka. Przyjaciele i bliscy robią wszystko, aby kobieta mogła wrócić… » więcej
45678