Aktywna sobota
Radio SzczecinRadio Szczecin » Aktywna sobota » Audycje
Aktywna Sobota
Aktywna Sobota
Dariusz Półgrabski.
Dariusz Półgrabski.
Żaneta Żelichowska z Marcelem i Niną.
Żaneta Żelichowska z Marcelem i Niną.
Aktywna Sobota cz.1 - Jemy, jemy, bo emocje nas zżerają. Ale co jemy?
Aktywna Sobota cz.2 - Płyniemy na pomoc i obalamy rywali
Co lubicie jeść podczas oglądania meczów? Dziś w Aktywnej Sobocie zajęliśmy się przekąskami. A że nie samą piłką żyje człowiek - sprawdziliśmy, czy charytatywny Spływ Odrą dla Sławka wystartował zgodnie z planem. Było też o brazylijskim ju-jitsu.

Jak przetrwać mundial, żeby było nie tylko smacznie, ale też zdrowo? O tym mówily nasze ekspertki: doktor Karina Ryterska z Zakładu Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego
Uniwersytetu Medycznego oraz Agata Osys z restauracji 5 Smaków. Przepisy Agaty na mundialowe przekąski znajdziecie poniżej.

W drugiej godzinie łączyliśmy się z Rafałem Gmiterem, który razem z kolegami pokonuje kajakiem Odrę, aby zebrać pieniądze na leczenie i rehabilitację 12-letniego Sławka Wojciechowskiego z Morzyczyna. W studiu był z nami Dariusz Półgrabski z ekipy West Side Szczecin, która wymyśliła akcję Spływ Odrą dla Sławka.
Byli z nami także młodzi i zdolni zawodnicy brazylijskiego ju-jitsu - rodzeństwo Nina (8 lat) i Marcel (10 lat) Żelichowscy oraz ich mama Żaneta Żelichowska, która jest jednocześnie jedną z organizatorek zawodów Trzy Korony BJJ. Mówiliśmy nie tylko o zawodach, ale przede wszystkim o tym, dlaczego fajnie jest trenować ju-jitsu.

MUNDIALOWE PRZEPISY AGATY OSYS

Marynowany, pieczony bób

1 kg bobu
Majeranek
Sól
Pieprz
Oliwa
Mięta
Sok wyciśnięty z jednej cytryny.
Bób gotujemy ok. 15 minut. Studzimy. Obieramy. Marynujemy w oliwie, soku z cytryny i przyprawach. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pieczemy na wyłożonej pergaminem blasze 20-25 minut.

"Nuggetsy" ze świeżych ogórków i kalarepy z dipem miętowym

8 ogórków gruntowych
1 kalarepa
Świeży lubczyk
Sól, pieprz
Pieprz ziołowy
Kurkuma
300 g mąki orkiszowej
100 g mąki z ciecierzycy
200 ml mleka
1 jajo
Świeża mięta
Jogurt naturalny

Ogórki i kalarepę obieramy. Ogórki dzielimy na ćwiartki, kalarepę kroimy w słupki wielkości ćwiartek ogórków. Dodajemy sól, pieprz, posiekany drobno lubczyk, skrapiamy olejem. Odstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy ciasto
Jajo łączymy z mlekiem i mąkami, łyżeczką kurkumy, łyżeczką pieprzu ziołowego, na koniec dodajemy szczyptę soli.
Dajemy 5 minut odpocząć ciastu. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, oleju potrzebujemy ciut więcej, tak żeby nasze "nuggetsy" zanurzyły się do połowy. Warzywa obtaczamy w cieście i kładziemy na rozgrzany olej, smażymy po trzy minuty z jednej i drugiej strony, do uzyskania złotobrązowego koloru.
W miseczce łączymy sok z jednej cytryny, posiekaną świeżą miętę, jogurt, sól i pieprz.
Upieczone warzywa podajemy z dipem.

Rzodkiewki z prażonym słonecznikiem i szczypiorkiem

Pęczek rzodkiewek
Pęczek szczypioru
Garść pestek słonecznika
Mielona kolendra
Sól, pieprz
Olej lub oliwa
Ocet jabłkowy

Rzodkiewki myjemy, dzielimy na ćwiartki. Słonecznik prażymy na suchej patelni, dodajemy do rzodkiewki wraz z posiekanym szczypiorkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem i mieloną kolendrą, skrapiamy octem i olejem lub oliwą.

Smacznego!
 

Zobacz także

2018-05-04, godz. 12:51 Zdjęcia psów, przemiana ciała i rycerskość ducha, czyli bardzo aktywny koktajl Rozmawialiśmy o rycerstwie sportowym, ale zanim chwyciliśmy za miecze i buzdygany gościliśmy emeryta z Bukowego, który znalazł oryginalny sposób na urozmaicenie spacerów… » więcej 2018-04-21, godz. 16:47 Bo najlepsza w Polsce jest - Pogoń Szczecin MKS, czyli 70. urodziny Morskiego Klubu Sportowego - Dumy Pomorza To było specjalne, trzygodzinne wydanie Aktywnej Soboty. Specjalne, bo okazja wyjątkowa - 70. urodziny Pogoni. Było bardzo dużo wspomnień, archiwalnych nagrań… » więcej 2018-04-19, godz. 17:50 Korczak byłby z nich dumny, czyli I Bieg Korczaka w Policach i dni otwarte pewnego ośrodka Nadawaliśmy prosto z Polic, gdzie odbywały się Dni Otwarte Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego nr 1 dla Dzieci Niepełnosprawnych Ruchowo. W ramach… » więcej 2018-04-06, godz. 08:16 Coś dla ciała i coś dla ducha, czyli wysiłek w intencji To była Wielka Aktywna Sobota. Tym razem połączyliśmy aktywność sportową z duchową. Zaczęliśmy od Ekstremalnej Drogi Krzyżowej, a później opowiadali… » więcej 2018-03-28, godz. 10:57 Siatkarze dla hospicjum i siatkarze inaczej, czyli Mecz Gwiazd i Spikeball Tym razem było o sportowej inicjatywie z charytatywnym celem. A potem zagraliśmy w spikeballa. Do Meczu Gwiazd organizowanego przez Stowarzyszenie "Siatkarze… » więcej 2018-03-20, godz. 08:44 Do Pyrzyc i Szczecina, czyli szybka dycha biegiem i rowery, rowery, rowery Dzień przed Pyrzycką Szybką Dychą pokazaliśmy, że Pyrzyce to jedno z najbardziej rozbieganych miast w regionie. A potem wsiedliśmy na rowery, żeby pojeździć… » więcej 2018-03-11, godz. 09:32 Kobiety w męskich butach i kobiety kobietom, czyli świat jest piękny Nasze studio opanowały kobiety! Najpierw rozmawialiśmy o kobietach w typowo męskich sportach, a potem gościliśmy pasjonatki biegania, które przekonywały… » więcej 2018-03-11, godz. 09:27 Piłka nożna dla historii, czyli turniej ku pamięci z aktywnym Radiem Szczecin Tym razem nadawaliśmy na żywo prosto z Przecławia relacjonując Turniej piłki nożnej ku czci Żołnierzy Wyklętych. Turniej odbył się w Szkole Podstawowej… » więcej 2018-03-29, godz. 21:50 Sport na ekranie i tyczka się gnie, czyli e-sport i holenderski wynalazek Dziś mówiliśmy o kilku dyscyplinach. Było więc o e-sporcie, tyczce, ale też o jedynym szczecińskim uczestniku zimowych IO w historii. Czy można być… » więcej 2018-02-25, godz. 16:38 Biegaj i sprzątaj, a potem walcz jak lew, czyli szwedzki pomysł i mastersi szczypiorniaka I znowu biegaliśmy, ale tym razem jogging zamieniliśmy na modny w Skandynawii plogging. A potem zagraliśmy w piłkę ręczną ze szczecińskimi mastersami… » więcej
678910