Aktywna sobota
Radio SzczecinRadio Szczecin » Aktywna sobota » Audycje
Aktywna Sobota
Aktywna Sobota
Dariusz Półgrabski.
Dariusz Półgrabski.
Żaneta Żelichowska z Marcelem i Niną.
Żaneta Żelichowska z Marcelem i Niną.
Aktywna Sobota cz.1 - Jemy, jemy, bo emocje nas zżerają. Ale co jemy?
Aktywna Sobota cz.2 - Płyniemy na pomoc i obalamy rywali
Co lubicie jeść podczas oglądania meczów? Dziś w Aktywnej Sobocie zajęliśmy się przekąskami. A że nie samą piłką żyje człowiek - sprawdziliśmy, czy charytatywny Spływ Odrą dla Sławka wystartował zgodnie z planem. Było też o brazylijskim ju-jitsu.

Jak przetrwać mundial, żeby było nie tylko smacznie, ale też zdrowo? O tym mówily nasze ekspertki: doktor Karina Ryterska z Zakładu Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego
Uniwersytetu Medycznego oraz Agata Osys z restauracji 5 Smaków. Przepisy Agaty na mundialowe przekąski znajdziecie poniżej.

W drugiej godzinie łączyliśmy się z Rafałem Gmiterem, który razem z kolegami pokonuje kajakiem Odrę, aby zebrać pieniądze na leczenie i rehabilitację 12-letniego Sławka Wojciechowskiego z Morzyczyna. W studiu był z nami Dariusz Półgrabski z ekipy West Side Szczecin, która wymyśliła akcję Spływ Odrą dla Sławka.
Byli z nami także młodzi i zdolni zawodnicy brazylijskiego ju-jitsu - rodzeństwo Nina (8 lat) i Marcel (10 lat) Żelichowscy oraz ich mama Żaneta Żelichowska, która jest jednocześnie jedną z organizatorek zawodów Trzy Korony BJJ. Mówiliśmy nie tylko o zawodach, ale przede wszystkim o tym, dlaczego fajnie jest trenować ju-jitsu.

MUNDIALOWE PRZEPISY AGATY OSYS

Marynowany, pieczony bób

1 kg bobu
Majeranek
Sól
Pieprz
Oliwa
Mięta
Sok wyciśnięty z jednej cytryny.
Bób gotujemy ok. 15 minut. Studzimy. Obieramy. Marynujemy w oliwie, soku z cytryny i przyprawach. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pieczemy na wyłożonej pergaminem blasze 20-25 minut.

"Nuggetsy" ze świeżych ogórków i kalarepy z dipem miętowym

8 ogórków gruntowych
1 kalarepa
Świeży lubczyk
Sól, pieprz
Pieprz ziołowy
Kurkuma
300 g mąki orkiszowej
100 g mąki z ciecierzycy
200 ml mleka
1 jajo
Świeża mięta
Jogurt naturalny

Ogórki i kalarepę obieramy. Ogórki dzielimy na ćwiartki, kalarepę kroimy w słupki wielkości ćwiartek ogórków. Dodajemy sól, pieprz, posiekany drobno lubczyk, skrapiamy olejem. Odstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy ciasto
Jajo łączymy z mlekiem i mąkami, łyżeczką kurkumy, łyżeczką pieprzu ziołowego, na koniec dodajemy szczyptę soli.
Dajemy 5 minut odpocząć ciastu. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, oleju potrzebujemy ciut więcej, tak żeby nasze "nuggetsy" zanurzyły się do połowy. Warzywa obtaczamy w cieście i kładziemy na rozgrzany olej, smażymy po trzy minuty z jednej i drugiej strony, do uzyskania złotobrązowego koloru.
W miseczce łączymy sok z jednej cytryny, posiekaną świeżą miętę, jogurt, sól i pieprz.
Upieczone warzywa podajemy z dipem.

Rzodkiewki z prażonym słonecznikiem i szczypiorkiem

Pęczek rzodkiewek
Pęczek szczypioru
Garść pestek słonecznika
Mielona kolendra
Sól, pieprz
Olej lub oliwa
Ocet jabłkowy

Rzodkiewki myjemy, dzielimy na ćwiartki. Słonecznik prażymy na suchej patelni, dodajemy do rzodkiewki wraz z posiekanym szczypiorkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem i mieloną kolendrą, skrapiamy octem i olejem lub oliwą.

Smacznego!
 

Zobacz także

2018-02-25, godz. 16:34 Puszcza i góry, kontuzja i powrót, czyli Puszczygór i plany Wieczornego Biegania w Szczecinie To była rozbiegana sobota. Najpierw zajęliśmy się Puszczygórem. A potem planami Wieczornego Biegania w Szczecinie (i nie tylko). Bieg ultra po Puszczy Bukowej… » więcej 2018-02-25, godz. 16:24 Rowerem po Pomorzu i biegiem po górach, czyli jak aktywnie spędzić czas w regionie i... Alpach Tym razem na rowerach zwiedzaliśmy Pomorze Zachodnie z ekipą Bike Nature. A potem biegaliśmy z duetem Ewa Huryń i Zbigniew Kapuściński. Trzykrotna zwyciężczyni… » więcej 2018-02-25, godz. 10:23 Z bilami za pan brat, czyli snooker i bowling dla każdego Dziś w roli głównej wystąpiły bile i kule. Najpierw zagraliśmy w snookera, a potem w kręgle. Snooker w przeciwieństwie do bowlingu jest niszową dyscypliną… » więcej 2018-02-25, godz. 10:17 Cukrzyca i spinning, czyli krok po kroku ku zdrowiu, a może nawet koło za kołem... Statystyki przerażają, a co trzeci chory nawet nie wie o tym, że choruje na cukrzycę. My pytaliśmy, co ma z cukrzycą wspólnego aktywnośc fizyczna. A w… » więcej 2018-02-16, godz. 10:50 Taniec pingwina na szkle, czyli jednak taniec to przyjemność i... terapia W nowy rok weszliśmy tanecznym krokiem. Rozmawiamy o tym, czy każdy może nauczyć się tańczyć, i o tym, że taniec to nie tylko rozrywka, ale też świetna… » więcej 2018-02-16, godz. 10:45 Chudnę śpiewając pod choinką, czyli świąteczne kalorie i kolędowanie Ile kolęd trzeba zaśpiewać, żeby spalić kalorie zjedzone z barszczem i uszkami? A czy w święta w ogóle trzeba liczyć jakieś kalorie? O to pytaliśmy… » więcej 2018-02-16, godz. 10:43 Ping-pong z dartem, czyli o tym, co można robić przy stole i tarczy Kto pamięta czasy, kiedy stół do ping-ponga był największą atrakcją każdej świetlicy? Tym razem graliśmy w tenisa stołowego, bo moda na tę aktywność… » więcej 2018-02-16, godz. 10:41 Idą święta, czas na domowe NHL, czyli komu co pod choinkę i gdzie grać w hokeja W grudniowym klimacie zastanawialiśmy się, co dać miłośnikom aktywności pod choinkę. A potem zajęliśmy się hokejem. W pierwszej części audycji naszym… » więcej 2018-02-09, godz. 08:51 Gdy zwiedzając Pomorze celujesz do różowego jednorożca, czyli łucznictwo i turystyka Dziś postrzelaliśmy sobie z łuku. Dla kogo jest łucznictwo i gdzie uprawiać ten sport w Szczecinie? Ale było nie tylko o tym - mówiliśmy też o maratonie… » więcej 2018-02-09, godz. 08:51 Pole dance to już sport, czyli całkiem poważnie o tańcu na rurze Wzięliśmy pod lupę aktywność, która zaledwie miesiąc temu została uznana oficjalnie za dyscyplinę sportową. To pole dance czyli taniec na rurze. O co… » więcej
7891011