Trwa zbieranie receptur na dania, które mieszkańcom kojarzą się właśnie ze Szczecinem, a przede wszystkim ze śródmieściem.
Jak tłumaczy jedna z organizatorek akcji, Paulina Stok-Stocka, książka - poza zastosowaniem w kuchni - ma także zbliżyć do siebie szczecinian.
- Chcemy, żeby to były przepisy na dania, którymi łatwo się dzielić. Chcemy zrobić premierę książki z prezentacją tych smaków i możliwością podzielenia się nimi z mieszkańcami śródmieścia. Przepisy mają być pretekstem do spotykania się z sąsiadami - przyznaje Paulina Stok-Stocka.
Pierwsze przepisy już dotarły do organizatorów.
- Jeden z pierwszych przepisów, który spłynął do nas był przepisem na chińszczyznę. A to dlatego, że knajpy z azjatyckim jedzeniem początkowo zaczęły się pojawiać w śródmieściu. Stąd skojarzenie śródmiejskie. Są też naleśniki z farszem szpinakowym, bo to przypomina ideę Szczecin Floating Garden - tłumaczyła.
Przepisy można wysyłać do 29 września. Szczegóły akcji można znaleźć na facebookowym profilu Oswajanie Sztuki.
- Chcemy, żeby to były przepisy na dania, którymi łatwo się dzielić. Chcemy zrobić premierę książki z prezentacją tych smaków i możliwością podzielenia się nimi z mieszkańcami śródmieścia. Przepisy mają być pretekstem do spotykania się z sąsiadami - przyznaje Paulina Stok-Stocka.
Pierwsze przepisy już dotarły do organizatorów.
- Jeden z pierwszych przepisów, który spłynął do nas był przepisem na chińszczyznę. A to dlatego, że knajpy z azjatyckim jedzeniem początkowo zaczęły się pojawiać w śródmieściu. Stąd skojarzenie śródmiejskie. Są też naleśniki z farszem szpinakowym, bo to przypomina ideę Szczecin Floating Garden - tłumaczyła.
Przepisy można wysyłać do 29 września. Szczegóły akcji można znaleźć na facebookowym profilu Oswajanie Sztuki.