Radio SzczecinRadio Szczecin » Region
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz

Fot. Joanna Maraszek [Radio Szczecin]
Fot. Joanna Maraszek [Radio Szczecin]
Fot. Joanna Maraszek [Radio Szczecin]
Fot. Joanna Maraszek [Radio Szczecin]
Fot. Joanna Maraszek [Radio Szczecin]
Fot. Joanna Maraszek [Radio Szczecin]
Ponad 300 metrów kwadratowych na działania dobroczynne. W Świnoujściu otwarto magazyn żywności, zrealizowany dzięki 4 mln zł wsparcia z Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności.
Magazyn jest miejscem, gdzie przechowywana będzie żywność, którą fundacja odbiera z lokalnych sklepów - mówi Kamil Janta-Lipiński z Fundacji Speak Up.

- Szykujemy się też na różnego rodzaju kryzysy. To jest projekt z KPO. To ma tworzyć naszą odporność na jakieś wydarzenia, które mogą się wydarzyć w przyszłości. Żeby była możliwość przywiezienia nagle tej żywności i wydania jej - mówi Janta-Lipiński.

Fundacja w zakresie zero waste działa już od pięciu lat. Wszystko zaczęło się od jadłodzielni. Teraz w 325-metrowym obiekcie możliwe jest nie tylko przechowywanie żywności, ale i przyrządzanie posiłków.

- W zeszłym roku ponad 80 ton żywności zostało uratowane, przekazane tutaj dla mieszkańców Świnoujścia, Międzyzdrojów i Wolina - mówi Kamil Janta-Lipiński.

Między 2000 a 2025 rokiem fundacji udało się rozdać ponad 2000 paczek żywnościowych.

Edycja tekstu: Michał Król
Relacja Joanny Maraszek z programu "Tematy i Muzyka".

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

12345

Archiwum informacji

poniedziałek01wtorek02środa03czwartek04piątek05sobota06niedziela07poniedziałek08wtorek09środa10czwartek11piątek12sobota13niedziela14poniedziałek15wtorek16środa17czwartek18piątek19sobota20niedziela21poniedziałek22wtorek23środa24czwartek25piątek26sobota27niedziela28poniedziałek29wtorek30środa31czwartek01piątek02sobota03niedziela04
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty