Ponad 300 metrów kwadratowych na działania dobroczynne. W Świnoujściu otwarto magazyn żywności, zrealizowany dzięki 4 mln zł wsparcia z Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności.
Magazyn jest miejscem, gdzie przechowywana będzie żywność, którą fundacja odbiera z lokalnych sklepów - mówi Kamil Janta-Lipiński z Fundacji Speak Up.
- Szykujemy się też na różnego rodzaju kryzysy. To jest projekt z KPO. To ma tworzyć naszą odporność na jakieś wydarzenia, które mogą się wydarzyć w przyszłości. Żeby była możliwość przywiezienia nagle tej żywności i wydania jej - mówi Janta-Lipiński.
Fundacja w zakresie zero waste działa już od pięciu lat. Wszystko zaczęło się od jadłodzielni. Teraz w 325-metrowym obiekcie możliwe jest nie tylko przechowywanie żywności, ale i przyrządzanie posiłków.
- W zeszłym roku ponad 80 ton żywności zostało uratowane, przekazane tutaj dla mieszkańców Świnoujścia, Międzyzdrojów i Wolina - mówi Kamil Janta-Lipiński.
Między 2000 a 2025 rokiem fundacji udało się rozdać ponad 2000 paczek żywnościowych.
- Szykujemy się też na różnego rodzaju kryzysy. To jest projekt z KPO. To ma tworzyć naszą odporność na jakieś wydarzenia, które mogą się wydarzyć w przyszłości. Żeby była możliwość przywiezienia nagle tej żywności i wydania jej - mówi Janta-Lipiński.
Fundacja w zakresie zero waste działa już od pięciu lat. Wszystko zaczęło się od jadłodzielni. Teraz w 325-metrowym obiekcie możliwe jest nie tylko przechowywanie żywności, ale i przyrządzanie posiłków.
- W zeszłym roku ponad 80 ton żywności zostało uratowane, przekazane tutaj dla mieszkańców Świnoujścia, Międzyzdrojów i Wolina - mówi Kamil Janta-Lipiński.
Między 2000 a 2025 rokiem fundacji udało się rozdać ponad 2000 paczek żywnościowych.
Edycja tekstu: Michał Król


Radio Szczecin