Już można spróbować szczecińskiego wina, wyprodukowanego po raz pierwszy przez naukowców z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego.
Wiosną ubiegłego roku w Ostoi pod Szczecinem posadzono pierwsze szczepy winorośli, a teraz są pierwsze efekty. Projekt przywrócenia Szczecinowi winnic i tradycji produkowania win realizują naukowcy z Pracowni Sadownictwa ZUT-u.
Program dofinansowany jest z pieniędzy unijnych. Wystarczyło ich też na zorganizowanie specjalnego kursu dla plantatorów. - Winnica w Ostoi wygląda coraz bardziej profesjonalnie - przyznaje Paweł Pantecki. - Mamy już ustawione konstrukcje przeciwko ptakom, ochronę przeciw przymrozkom, nawodnienie.
- Zespół dysponuje też coraz lepszym sprzętem do produkcji szczecińskich win - dodaje kierujący projektem prof. Piotr Chełpiński. - Mamy wszystko, co jest konieczne do produkcji wina w warunkach profesjonalnych.
Więcej o hodowli winorośli i produkcji win w magazynie Pulsar kilka minut po 20.
Posłuchaj fragmentu audycji.
Posłuchaj fragmentu audycji.