Będziemy mieli wszystko na talerzu - dosłownie i w przenośni. Od soboty właściciele lokali gastronomicznych muszą umieszczać w menu informacje o alergenach zawartych w potrawach, albo zobowiązać obsługę do informowania, że potencjalnie szkodliwy składnik znajduje się w daniu. Takie zmiany przyniosło rozporządzenie unijne. Zobowiązuje ono również producentów żywności do szczegółowego opisu składu produktu. Nic już nie ujdzie uwadze konsumentów, a ci preferują żywność bez sztucznych dodatków i konserwantów. Unijne rozporządzenie obowiązuje w Polsce od 13 grudnia.
Goście:
Alina Baczyńska - zastępca Zachodniopomorskiego Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Szczecinie Beata Manios - Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej w Szczecinie
Dr hab. inż. Marek Wianecki - kierownik katedry Technologii Żywności, profesor nadzwyczajny Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego
Andrzej Gantner - dyrektor generalny Polskiej Federacja Producentów Żywności
Alina Baczyńska - zastępca Zachodniopomorskiego Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Szczecinie Beata Manios - Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej w Szczecinie
Dr hab. inż. Marek Wianecki - kierownik katedry Technologii Żywności, profesor nadzwyczajny Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego
Andrzej Gantner - dyrektor generalny Polskiej Federacja Producentów Żywności