FONOSFERA
Radio SzczecinRadio Szczecin » FONOSFERA » Reportaże i słuchowiska
Major Danuta Szyksznian-Ossowska. Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin] | "Przetrwać burzę" - słuchowisko Agaty Rokickiej
Major Danuta Szyksznian-Ossowska. Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin] | "Przetrwać burzę" - słuchowisko Agaty Rokickiej
W grudniu zmarła ppłk Danuta Szyksznian-Ossowska ps. Sarenka. Podczas II wojny światowej była łączniczką Garnizonu „Dwór” Armii Krajowej w Wilnie, jedną z dziesięciu młodziutkich dziewcząt z legendarnej, konspiracyjnej grupy „Kozy", więźniarką łagru w Jełszance koło Saratowa, po wojnie - mimo prześladowań - spełnionym pedagogiem, szczęśliwą żoną i matką.

"Wileńska łączniczka AK" - to tytuł książki, wywiadu rzeki, jakiego udzieliła dr Magdalenie Semczyszyn, historykowi ze szczecińskiego oddziału IPN. Na tej podstawie powstało słuchowisko - dźwiękowa biografia Sarenki. Występują: Halina Łabonarska i Małgorzata Lewińska. W słuchowisku wykorzystano też fragmenty audycji z archiwum Radia Szczecin, w tym głos Danuty Szyksznian-Ossowskiej. Realizacja dźwiękowa - Wawrzyniec Szwaja. Opracowanie - Agata Rokicka. "Przetrwać burzę" - to tytuł słuchowiska.
W czwartkowej Fonosferze przypomnieliśmy Państwu to słuchowisko po to żeby porozmawiać o tym jak ważne są dla nas rodzinne historie.
Gośćmi Radia Szczecin byli:
prof. Krzysztof Kowalczyk - politolog, historyk, dyrektor Archiwum Państwowego w Szczecinie
Małgorzata Duras - kierownik oddziału Popularyzacji zasobu Archiwum Państwowego w Szczecinie
"Przetrwać burzę" - słuchowisko Agaty Rokickiej
Posłuchaj rozmowy Joanny Skoniecznej. Gośćmi Radia Szczecin byli: prof. Krzysztof Kowalczyk - politolog, historyk, dyrektor Archiwum Państwowego w Szczecinie Małgorzata Duras - kierownik oddziału Popularyzacji zasobu Archiwum Państwowego w Szczecinie
 

Zobacz także

2024-03-28, godz. 06:00 "Blisko ludzi" - reportaż Małgorzaty Furgi "Troszeczkę podpadałem tej władzy komunistycznej" - tak lakonicznie i bez patosu określa swoją postawę wobec PRL-u, niezgodę na niesprawiedliwość ks… » więcej 2024-03-27, godz. 06:00 „Szaleństwo off-roadowe” – reportaż Anny Kolmer Miłośników off-roadu z sezonu na sezon zaczyna przybywać. Gdy choć raz spróbuje się swoich sił za kierownicą terenowego samochodu apetyt na adrenalinę… » więcej 2024-03-26, godz. 11:24 "Jak pachnie Szczecin?" - reportaż Katarzyny Wolnik-Sayny Zawalczyć o siebie, złamać schemat, w który zostaliśmy wtłoczeni, robić rzeczy, które przynoszą radość innym. To sposób Aleksandry Hopke na bycie szczęśliwą… » więcej 2024-03-25, godz. 10:44 Książki ze Szczecinem w tle [Rozmowa] Inga Iwasiów, Sylwia Trojanowska, Leszek Herman, Marek Stelar, Przemysław Kowalewski, Marcin Grzelak czy Michał Dłużak - po książki tych autorów mieszkańcy… » więcej 2024-03-21, godz. 06:00 „Iskierki w Teatrze” - reportaż Małgorzaty Furgi 21 marca obchodzony jest Światowy Dzień Osób z Zespołem Downa. Często przy tej okazji przypominamy sobie o tych osobach. Jednak rodzice i opiekunowie chcą… » więcej 2024-03-20, godz. 06:00 Z komputerem za pan brat – reportaż Małgorzaty Furgi Coraz więcej osób niewidomych i niedowidzących chce poszerzać swoją wiedzę o nowych technologiach informatycznych. Mają świadomość, że specjalistyczne… » więcej 2024-03-19, godz. 00:06 "Historia wagi lekkiej" - reportaż Katarzyny Wolnik-Sayny Są zgrani na scenie i w życiu. "Dobry duet to harmonia" - deklaruje Kasia. "To tak jak z gitarą - żeby się nie rozstrajała, trzeba podtrzymywać właściwą… » więcej 2024-03-18, godz. 09:41 "Aksamitna wioska"- reportaż Anny Kolmer Każdy z nas ma, lub chce mieć, swoje miejsce na ziemi. Z "oswojoną" lubianą przestrzenią łatwiej się identyfikować i łatwiej o nią dbać. Przekonali… » więcej 2024-03-14, godz. 01:18 "Zachowaj to dla siebie" - reportaż Anny Kolmer Uczennice IX Liceum Ogólnokształcącego im. Bohaterów Monte Cassino w Szczecinie w ramach olimpiady „Zwolnieni z Teorii” wymyśliły projekt społeczny… » więcej 2024-03-13, godz. 06:00 "Ciężki kawałek chleba" - reportaż Katarzyny Wolnik - Sayny Kiedyś w Szczecinie było ponad 100 małych piekarni wyrabiających pieczywo tradycyjnymi metodami, dzisiaj zostało tylko kilka. Ponad czterdzieści lat przygody… » więcej
12345