W sobotę, w ramach festiwalu, zapowiadane są "Tajemnice kuchni mistrza Rossiniego", czyli dowcipny spektakl ze znanymi ariami i operetkowymi szlagierami.
Pierwszy spektakl odbędzie się w sobotę o godz. 20.30 w Świnoujściu w amfiteatrze im. Marka Grechuty. W poniedziałek będzie można go obejrzeć w Kołobrzegu.
"Tajemnice kuchni mistrza Rossiniego" reżyseruje Natalia Babińska.
- To dobry pomysł: pokazanie kompozytora od innej strony, jego wielkiej pasji, która pchnęła go do zaprzestania komponowania. To ciekawy wątek, jest to współcześnie modne wśród ludzi. Z Rossinim wiele osób się identyfikuje, próbuje nowych kuchni, nowych przepisów... Jak najbardziej na wakacje, przy wekach... - zachęcała Natalia Babińska.
Orkiestrę Opery na Zamku poprowadzi Jerzy Wołosiuk.
- To znane fragmenty, choć trudno powiedzieć, że najbardziej znane. Muzyka Rossiniego jest popularna i szlagierowych arii jest wiele; korzystamy z "Cyrulika Sewilskiego", "Turka w Italii", "Podróży do Reims" i fragmenty z "Włoszki w Algierze".
Wstęp na oba spektakle jest wolny. W Szczecinie przedstawienie będzie można zobaczyć w wieczór sylwestrowy.
"Tajemnice kuchni mistrza Rossiniego" reżyseruje Natalia Babińska.
- To dobry pomysł: pokazanie kompozytora od innej strony, jego wielkiej pasji, która pchnęła go do zaprzestania komponowania. To ciekawy wątek, jest to współcześnie modne wśród ludzi. Z Rossinim wiele osób się identyfikuje, próbuje nowych kuchni, nowych przepisów... Jak najbardziej na wakacje, przy wekach... - zachęcała Natalia Babińska.
Orkiestrę Opery na Zamku poprowadzi Jerzy Wołosiuk.
- To znane fragmenty, choć trudno powiedzieć, że najbardziej znane. Muzyka Rossiniego jest popularna i szlagierowych arii jest wiele; korzystamy z "Cyrulika Sewilskiego", "Turka w Italii", "Podróży do Reims" i fragmenty z "Włoszki w Algierze".
Wstęp na oba spektakle jest wolny. W Szczecinie przedstawienie będzie można zobaczyć w wieczór sylwestrowy.