Radio SzczecinRadio Szczecin » Artykuły sponsorowane
reklama
Zobacz

Wraz z nowym rokiem wielu z nas decyduje się na modyfikacje w codziennej diecie. Najczęstsze zdrowe nawyki, jakie wprowadzamy to: ograniczenie słodyczy i żywności wysoko przetworzonej, wyeliminowanie używek oraz regularne picie wody. Przekonaj się, dlaczego warto wprowadzić jeszcze jedną zmianę i urozmaicić swój jadłospis różnymi gatunkami orzechów.

Orzechy - smacznie i zdrowo

Orzechy mają najwięcej wartości odżywczych ze wszystkich bakalii. Charakteryzują się dość dużą kalorycznością, więc osoby na dietach odchudzających powinny kontrolować ich spożycie. Orzechy są ważnym elementem każdego zdrowego menu, a przede wszystkim diet roślinnych i jadłospisu na masę mięśniową. Zawierają białko, wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega oraz całą gamę witamin i składników mineralnych. Orzechy są świetnym dodatkiem do dań i deserów. W formie zmielonej dobrze komponują się z koktajlami. Stanowią doskonałą alternatywę dla słodyczy i mogą być pożywną przekąską zjedzoną na przykład w ramach drugiego śniadania czy podwieczorku.

Jakie orzechy warto uwzględnić w diecie?

Masz problem z podjadaniem słodyczy między głównymi posiłkami? Wprowadź zdrowe nawyki i miej pod ręką garść orzechów. Do diety warto włączyć przede wszystkim:

  • Orzechy włoskie - zawierają duże ilości białka oraz kwasów tłuszczowych omega-3. W ich składzie znajdziemy także magnez oraz witaminy z grupy B, przede wszystkim kwas foliowy i witaminę B6.
  • Orzeszki ziemne - charakteryzują się wysoką zawartością białka i rekordową ilością niacyny, czyli witaminy B3. Do tego zawierają witaminę E zwaną "witaminą młodości”, która jest też jednym z najsilniejszych antyoksydantów.
  • Orzechy laskowe - są bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich regularne spożywanie pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu krążenia - obniża poziom "złego” i podwyższa stężenie "dobrego” cholesterolu. Co więcej, w orzechach laskowych znajdują się witaminy z grupy B i witamina E.
  • Pistacje - zawierają liczne witaminy i związki antyoksydacyjne. Orzechy pistacjowe są źródłem białka, potasu, witaminy A i witamin z grupy B.
  • Orzechy nerkowca - są źródłem białka oraz licznych składników mineralnych, między innymi fosforu, magnezu, cynku i żelaza. W ich składzie znajdziemy także zdrowe tłuszcze i witaminę B6.
  • Migdały zwyczajowo zaliczane są do orzechów, choć tak naprawdę to nasiona drzewa migdałowego. W zdrowej diecie nie może ich zabraknąć. W tych niepozornych nasionach kryje się bogactwo składników odżywczych. Migdały są źródłem białka, zdrowych tłuszczów, fosforu, magnezu, witamin z grupy B i witaminy E. Ich regularne spożycie korzystnie wpływa na wygląd skóry i może przyczyniać się do obniżenia poziomu "złego” cholesterolu we krwi.

Pyszne dania i zdrowe przekąski

Wraz z nowym rokiem wprowadzasz zdrowe nawyki? Chcesz codziennie jeść smacznie i różnorodnie, ale nie masz czasu gotować? Zapoznaj się z ofertą cateringu dietetycznego w swojej okolicy. Znajdziesz tam gotowe diety pudełkowe w różnych wariantach kalorycznych. Możesz również zainspirować się pomysłami na zdrowe dania i przekąski na bazie orzechów i nie tylko.

Artykuły sponsorowane

12345

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty